Krnjić za Preporod.info: U 2021. neće doći do kašnjenja penzija, povećanja u skladu sa zakonom

Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO), tvrdi da uprkos stanju sa korona virusom, koji je pogodio sve zemlje svijeta, a time i Bosnu i Hercegovinu, neće doći do kašnjenja penzija. Za naš portal Krnjić je najavio kada penzioneri, njih 427.964 u Federaciji BiH, mogu očekivati povećanja svojih primanja. Trenutno najniža penzija iznosi 382,18 KM, zajamčena 478,91 KM, dok je visina najviše penzije 2.174,48 KM. Govorio i o tome koliko godišnje Zavod isplati za posmrtnine, te se osvrnuo na to koliki je trenutni broj penzionera u vrijeme korone.

Preporod.info: Kakvo je stanje kada je riječ o broju penzionera u Federaciji, je li se smanjio s obzirom na veliki broj umrlih od korona virusa, posebno te populacije?

Krnjić: Broj penzionera se nije smanjio. Naprotiv, broj konstantno raste, u granicama naših očekivanja, a što je posljedica proširenja nekih prava, kao npr. smanjenje granice minimalnog staža sa 65/20 na 65/15, zatim ulazak u prava demobiliziranih boraca po Zakonu o PPP, jednokratnog penzionisanja supruga šehida i poginulih boraca (njih oko 2.200), te produženja životnog vijeka stanovništva. 

Međutim efekti porasta po prva tri razloga su stali ili će uskoro stati, tako da će se ukupan broj penzionera na duži rok zaustaviti. Tako je na kraju prošle godine Federalni zavod MIO/PIO imao 424.009 korisnika, dok je taj broj na kraju desetog mjeseca ove godine iznosio 427.964 korisnika penzija Federalnog zavoda. 

Ne ulazeći u bilo kakvo kvalificiranje same pandemije i njenih posljedica, želimo navesti podatak Agencije za statistiku BiH koji govori da je u prvih šest mjeseci ove godine broj umrlih osoba u BiH manji nego u istom razdoblju prošle godine. Prema navedenim podacima, u prvih šest mjeseci ove godine umrlih je ukupno 18.071 osoba, dok je u istom razdoblju prošle godine broj umrlih iznosio 19.428. Dakle, kao posljedica pandemije COVID-19 nije se smanjio broj penzionera. 

Preporod.info: Mogu li penzioneri sa svojim primanjima da podnesu teret novonastale situacije uzrokovane korona virusom? 

Krnjić: Svako razuman svjestan je da su prosječne penzije, socijalna davanja kao i prosječne plaće u BiH na niskim razinama, ako ih uspoređujemo s razvijenim zapadnim zemljama. Penzija je posljedica onoga što ste ostvarili za vrijeme radnog vijeka. Od godina staža i uplaćenih doprinosa ovisi iznos penzije koju ćete ostvariti. U našem sistemu postoje korisnici s minimalnim, kao i korisnici sa znatno većim iznosima od minimalne. Svugdje u svijetu penzioneri s minimalnim penzijama su na određeni način ugroženi i zahtijevaju dodatnu skrb društva. No, to nije pitanje koje se može rješavati kroz penzijske sisteme. 

Preporod.info: Obzirom na veliki broj otkaza, te time smanjenja doprinosa, je li stanje zabrinjavajuće? Koliko je ova situacija smanjila uplatu doprinosa za PIO? 

Krnjić: Zahvaljujući mjerama koje je poduzela Vlada Federacije kao i vlade kantona, posljedice pandemije u pogledu uplaćenih doprinosa, usprkos padu broja zaposlenih, su minimalne, te tako za prvih deset mjeseci ove godine bilježimo pad uplate doprinosa od 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Preporod.info: Koji su Vam planovi za dalje, na koji način se PIO bori sa nastalom situacijom? 

Krnjić: U okviru svojih nadležnosti Federalni zavod MIO/PIO prati, a to će raditi i u buduće, ekonomska kretanja u Federaciji i po potrebi donosi mjere iz svoje nadležnosti. 

Preporod.info: Može li doći do kašnjenja u isplati penzija ? 

Krnjić: Ne očekujemo da će se takvo što dogoditi, barem ne u bližoj budućnosti, dakle, ove ni sljedeće godine. Za dulja razdoblja je nezahvalno davati bilo kakve prognoze. 

Preporod.info: Kada je riječ o posmrtninama, koliko PIO godišnje isplati sredstava za tu namjenu? 

Krnjić: Kada je riječ o naknadama za troškove pogreba, Federalni zavod na godišnjoj razini isplati preko pet miliona KM. 

Preporod.info: Kakav je omjer penzionera i radnika trenutno?

Krnjić: Broj uposlenih posljednjih mjeseci znatno oscilira, a što je svako odraz pandemije na ekonomiju Federacije BiH. No, u prosjeku, omjer je 1,2 radnika na jednog umirovljenika. 

Preporod.info: Hoće li dolaziti do povećanja penzija i kada? 

Krnjić: Aktualni zakon o PIO/MIO je propisao način i uvjete za usklađivanja, odnosno povećanja penzija. Penzije se usklađuju svake godine 15. aprila, u postotku koji ovisi o dva parametra – realnom rastu BDP-a i Indeksa potrošačkih cijena. To je zakonska kategorija te će se i sljedeće godine donijeti odluka o usklađivanju, na osnovu parametara kakvi budu. Očekujemo da će doći do povećanja u određenom postotku, kao što je to bilo tokom svakog usklađivanja.

Preporod.info: S obzirom da se čeka izmjena Zakona o PIO-u, posebno kada je riječ o pitnju koje tretira borce, kada bi moglo doći do promjena? Zašto je bitno da se to pitanje riješi? Po Vašoj ocjeni, kakav je bio odnos vlasti prema penzionerima? 

Krnjić: Novi zakon o MIO/PIO, koji je stupio na snagu 1.marta 2018., dugoročno je stabilizirao penzijski sistem, dijelom povećao iznose penzije, a osigurao njihovo realno usklađivanje i rast u skladu s ekonomskim kretanjima u društvu.

Nekoliko sitnih propusta, a među kojima je i vrednovanje godine ratnog staža, će biti ispravljeni kada se za to steknu uvjeti, tj kada prođe proceduru u Parlamentu. 

(Preporod.info)