Krug 99 – Opsesija etničkom identifikacijom mora biti odbačena

Date:

Asocijacija nezavisnih intelektualaca ‘Krug 99’ oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH u kojem navodi kako se “moraju izbjeći zamke nametnutog pregovaranja u političkom ambijentu sličnom onom iz Dejtona, sada u Neumu, pregovaranja bez jasnih standarda i vrijednosti liberalne demokracije, ljudskih i građanskih političkih prava i sloboda i očekivanog interesa zapadnih demokratskih nacija”. 

– Kada se u jednom historijskom trenutku prihvate rješenja mimo vrijednosti savremene civilizacije i morala demokratskog svijeta, teško je više zaustaviti nemilosrdne procese i posljedice koji melju sudbine pojedinaca, razaraju države i društva. Zalud se danas vajkati kako su neka dejtonska rješenja političkog sistema u BiH nastala i prihvaćena u uslovima prisile već izvršenog genocida i zločina protiv čovječnosti, te da su kao takva ništava u kontekstu izričitih  normi internacionalnog prava – navodi se u saopćenju.  

Krug 99 u tom kontekstu smatra kako je “naknadna pamet  samo labuđi pjev odgovornih aktera koje će, ipak, historiografija surovo obilježiti, te da to neće nadoknaditi prohujalo vrijeme neslobodnog života i diskriminacije, trpljenja nametnutog aparthejda prema razvoju političkog uređenja BiH, prema građanima, građanskom i sekularnom karakteru države i društva”.

– Opsesija etničkom identifikacijom kao izvedenim političkim pravom i osnovom za uspostavljanje vladajućih struktura, kako dijela domaćih aktera i internacionalnih izaslanika, mora biti odbačena, ne samo u formi čišćenja jezika od etničkog predstavljanja, već kroz konkretna i konzistentna ustavna i izborna rješenja – ističu iz Kruga 99.

Istovremeno upozoravaju kako to, ne predstavlja samo “stari način razmišljanja,” već i „poguban način razmišljanja” za demokratski preporod i razvoj BiH.

– Polazište izaslanika, čak i prijateljskih zemalja – jedna država, dva entiteta, tri naroda – nije samo izvan demokratskih standarda zemalja iz kojih dolaze, već ima razorne posljedice na reafirmaciju i cementiranje ključnog alata konfliktne, disfunkcionalne strukture vlasti i manipulativnog oblikovanja izborne volje građana – potcrtava Krug 99. 

Kako se nadalje navodi, “konstituentnost naroda jeste instrument razarajućeg hegemonizma, teritorijalnih aspiracija i velikodržavnog ekspanzionizma susjednih zemalja, etnonacionalizma i neofašizma”.

– Privremeni poremećaj demokratske tranzicije BiH, nastao u ratu 1990-ih,  ne može biti trajno rješenje za Bosnu i Hercegovinu u postratnom i budućem periodu. Čini se da ovu rigidnost etno- nacionalističke strukture, ali i sadašnji posrednici bez jasnih demokratskih standarda, hoće učiniti trajnom na štetu održivosti Bosne i Hercegovine, ugrožavajući sigurnosti i BiH i cijele regije – navodi se u saopštenju.

U Krugu 99 su mišljenja da bi “neke opcije za reformu izbornog zakonodavstva, ukoliko se prihvate, ojačale ulogu etno-nacionalističkih snaga u Bosni i Hercegovini i njenu podjelu i segregaciju, te da su stalni kompromisi na štetu demokratskih standarda siguran put samo u nefunkcionalnu državu, razaranje multietničkog društva i separatizam”.

– Državotvorni politički akteri koji učestvuju na pregovorima, neće imati pravo na naknadna tumačenja i opravdanja, ukoliko prihvate rješenja koja bi BiH ostavila u predziđu demokratskih zemalja. Neprincipijelni stranački interesi i personalne izborne kalkulacije biće prepoznati u javnosti – poručili su iz Kruga 99.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related