Krug 99 – Zaključci HNS-a su dio udruženog poduhvata protiv države Bosne i Hercegovine

Date:

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 objavila je danas da su zaključci sa posljednjeg zasjedanja Hrvatskog narodnog Sabora, “zamaskirane nevladine organizacije koja faktički djeluje kao paradržavna institucija u pričuvi”,  samo dio udruženog poduhvata protiv države BiH i njenog demokratskog razvoja i preobražaja.

Smatraju da je moguće bjelodano utvrditi da doneseni zaključci imaju niz od tri koraka kojima se nastoji proizvesti i osnažiti napad na ustavni poredak koji je u toku i u konačnici ostvariti stare separatističke ciljeve destrukcije države Bosne i Hercegovine. 

– U prvom koraku, HNS nastavlja sa koordiniranim pritiscima, uz podršku i saradnju već poznatih  domaćih i inostranih subjekta, iznuditi izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim bi se konačno urušile evropske perspektive i razvoj demokratskog političkog i ustavnog sistema BiH. Zamka ‘legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih (u Ustavu BiH piše – konstituentih) naroda’ jeste  direktan napad na vrijednosti liberalne demokracije, ali i stvarne destrukcije suvereniteta države BiH afirmacijom ‘kukavičijeg jajeta’ svih UZP-ova, koncepta političkog suvereniteta etničkih grupa naspram civilizacijskog standarda suverenog građanina – navedeno je. 

Iz Kruga 99 ističu da je HNS očito protiv implementacije pet presuda Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga kojima je utvrđeno postojanje sistemske diskriminacije građana na individualnom nivou, odnosno potpunog izostanka ravnopravnosti građana Bosne i Hercegovine. 

– U drugom koraku, HNS predlaže reorganizaciju Bosne i Hercegovine na temeljima konsocijacijske demokracije, davno napuštenog političkog modela koji je suprotan liberalnoj demokraciji, ali kroz federalizaciju zemlje. HNS očito nerazumije da bi sa primjenom modela konsocijacije sadašnje paritetno zastupanje bilo zamjenjeno proporcionalnim, na štetu njihovih sadašnjih pozicija. Očito je da bi u slučaju federalizacije Bosne i Hercegovine na etničkoj osnovi bio stvoren temelj za treći finalni korak kojeg želi HNS, a i SNSD, a to je pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja – tvrde iz Kruga 99. 

Po njima, u trećem i finalnom koraku te novonastale federalne jedinice bi iskazale zahtjev za izdvajanjem iz Bosne i Hercegovine, na način što bi  proizvodili atmosferu da na teritoriji te federalne jedinice postoji etnička grupa koja trpi od druge etničke grupe ili od same države u tolikoj mjeri da svoje postojanje mogu zaštiti samo kroz izlazak iz Bosne i Hercegovine. 

– Sadašnja količina vlasti koju vrše političke stranke članice HNS-a prevazilazi temeljne demokratske principe, jer kako neko ko osvoji 7 do 8 psoto na izborima može vršiti 33 posto državne ili više od 40 posto entitetske vlasti? Očito, samo onda kada politički sistem zemlje nije temeljen na liberalnoj demokraciji, već na nekoj devijaciji. Ista je stvar sa SNSD-om, što u oba slučaja jasno govori da bilo kakve ugroženosti nema, ali da i jedni i drugi nastoje stvoriti vještačku atmosferu navodne kolektivne ugroženosti, a zapravo su njihovim političkim djelovanjem ugroženi svi građani Bosne i Hercegovine – saopšteno je iz Kruga 99.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related