KS – Izdvojeno 2,5 miliona KM za poboljšanje uslova u školama i vrtićima

Date:

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (KS) Naida Hota-Muminović danas je s načelnicima, odnosno predstavnicima općina – Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Ilijaš potpisala Sporazum o saradnji, radi realizacije projekata.  

Kako je nakon potpisivanja istakla ministrica Hota-Muminović, Vlada i Ministarstvo kojim rukovodi posljednjom preraspodjelom omogućili su 2,5 miliona KM za poboljšanje uslova u osnovnim školama i vrtićima u KS.  

– Ova sredstva koristit će se za poboljšanje ambijenta u kojem naša djeca borave i uče. To su važni infrastrukturni projekti, projekti rekonstrukcije i očekujem o da ćemo ralizacijom ovih sredstava u tekućoj školskoj godini vidjeti određene pomake – istakla je Hota-Muminović.  

Kako je konstatirala, neke od škola u Kantonu Sarajevo još su u neadekvatnom stanju, te je krajnje vrijeme da se pažnja posveti sistemskom ulaganju u infrastrukturu.  

– Ambijent odgoja može da djeluje poticajno i naši učenici i nastavnici zaslužuju najbolje uvjete – dodala je Hota-Muminović.  

Prema njenim riječima, među objektima koji će biti rekonstruirani su prostorije produženog boravaka, vanjsko uređenje, ugradnja lifta za osobe s poteškoćama u kretanju, sanacija dijela fiskulturne sale, proširenje učioničkih kapaciteta, rekonstrukcija igrališta… 

– Iz toga možemo vidjeti da smo ciljano išli na potrebe, ‘osluškujući’ ono što su nam govorili roditelji, menadžmenti škola, općinski nastavnici – kazala je Hota-Muminović.  

Istovremeno, zahvalila je načelnicima općina što će preuzeti veliki dio odgovornosti da plasirana sredstva iskoriste na najbolji mogući način, provodeći sve zakosnke procedure i domaćinski se odnoseći prema dodijeljenim sredstvima.  

Na osnovu danas potpisanog Sporazuma, radovi će biti izvođeni u vrtićima “Slavuj”, “Višnjik” i “Košuta”, osnovnim školama “Musa Ćazim Ćatić”, “Prva osnovna škola”, “Podlugovi”, “Mehmedalija Mak Dizdar, “Džemaludin Čaušević”, “Edhem Mulabdić” (Širokača i Bistrik), “Zahid Baručija”, “Zajko Delić”, “Hadžići” i “6. mart”, kao i Centru “Vladimir Nazor”, Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije, te zgradi Pete i Gimnazije Dobrinja, saopšteno je iz Službe za protokol i press KS.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related