KS – Kvalitet zraka značajno bolji u odnosu na predhodni period

Date:

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo primjećeno je tokom posljednjih dana da dolazi do poboljšanja kvaliteta zraka, kao posljedice vremenskih uvjeta.

Automatske stanice Otoka i Ilijaš bilježe povremena prekoračenja granične vrijednosti za PM10 (50µg/m3) dok ostale stanice Ilidža, Hadžići, Vijećnica ne  pokazuju prekoračenja.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas i naredna tri dana se očekuje nestabilna vremenska situacija, s povremenom temperaturnom inverzijom i vjetrom slabog do umjerenog intenziteta uz padavine.

Oscilacije u vremenskoj prognozi se očituju i kroz variranje koncentracija polutanata tokom dana, kada dolazi do potpunog čišćenja kotline i večernjih sati kada nastupa temperaturna inverzija i rast koncentracija.

S obzirom na trenutno stanje kvaliteta zraka koje je značajno bolje u odnosu na predhodni period i prognozirane vremenske uvjete u narednim danima koje pogoduju smanjenju vrijednosti zagađujućih materija, Stručno tijelo ukida epizodu Pripravnosti u zonama A, B, C i D – saopšteno je iz Službe za protokol i press KS.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related