KS – Podrška boljem statusu i ostvarenju većih prava civilnih žrtava rata

Date:

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministrice rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS te pravde i uprave KS Jasna Agić i Mersa Kustura, kao i predsjednica i sekretar Unije civilnih žrtava rata KS Senida Karović i Muzafer Teskeredžić razgovarali su danas o statusu i drugim sistemskim pitanjima vezanim za civilne žrtve rata.

Nenadić je naveo da svih 4.085 osoba sa statusom civilne žrtve rata u KS ostvaruju pravo na invalidninu, dok im određena dopunska prava nisu riješena, kao što su pravo na ortopedska pomagala, na banjsko liječenje i drugo.

– U Kantonu Sarajevo živi veći broj osoba sa statusom civilnih žrtava rata nego u svim drugim kantonima FBiH zajedno i zbog toga smo posebno usmjerili pažnju na značaj donošenja kvalitetnog sistemskog rješenja za tu populaciju na federalnom nivou – naglasio je Nenadić.

Istakao je da je neophodna izmjena federalnog zakona o zaštiti civilnih žrtava rata koji je trenutno u fazi nacrta, te da Kanton Sarajevo preuzima obavezu da urgira kod nadležnih federalnih institucija radi ubrzanja procedure donošenja tog zakona.

Također, razgovarano je i o potrebi sistemskog uređenja finansiranja udruženja koja okupljaju tu populaciju u KS-u.

Kako je dogovoreno, Vlada KS i Unija CŽR KS zajedno s drugim nadležnim institucijama i udruženjima nastavit će raditi na unaprjeđenju položaja civilnih žrtava rata, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related