Kućni testovi najtraženija roba u apotekama u BiH

Date:

Građani BiH od početka mjeseca maja na raspolaganju imaju i brze antigenske testove na korona virus, namijenjene za kućno testiranje, a cijene se kreću od 17,50 do 32 KM. Portal Preporod.info obišao je neke od apoteka u našoj zemlji koje u ponudi imaju i brze antigenske testove za kućnu upotrebu, koji u zavisnost od modela i nude dva načina testiranja.

Prvi se odnosi na uzorak pljuvačke koji se ubacuje u bočicu s reagensom za detekciju SARS-CoV-2 virusa, dok je drugi nešto komplikovaniji te podrazumijeva uzimanje brisa nazofarinksa, odnosno dijela ždrijela koji se nalazi iza nosne šupljine. Kako su nam kazali u apotekama, ovi testovi postali su im najtraženija roba.

– Interes pacijenata postoji. Test mogu koristiti svi odrasli, registrirani su od 14 godina starosti. Ključan faktor je pravilno uzimanje uzorka. Potrebno je pratiti uputstva kod primjene testa. Nakon što se uzme uzorak, treba stajati 15-ak minuta do rezultata testa – rekla je za Preporod.info magistar farmacije Almasa Omerkadić.

Ako test pokaže pozitivan rezultat, potrebno je, kako navodi, kontaktirati doktora koji će pacijenta vjerojatno uputiti na službenu metodu dijagnostike.

– Najviše nam dolaze osobe od 30 do 50 godina životne dobi koji zbog posla, ali i putovanja žele da urade test. Prije nekoliko dana imala sam jednu zanimljivu situciju. Došao je stariji bračni par. Gospođa je kupila testove, ali me zamolila da joj objasnim uputstvo, jer kako keže, ne vide čitati uputstvo. Rado sam im pomogla – ističe Omerkadić.

U vrijeme naše posjete apotekama sreli smo nekoliko građana koji su došli po testove.

– Osjećam se dobro, ali zbog sigurnosti i sebe I drugih ovo mi je drugi put da kupujem test. Opreza nikad dosta. Drago mi je da se broj zaraženih i umrlih u našoj zemlji smanjio. Dok ne primim vakcinu ovi testovi će mi dosta pomoći u prevenciji. Ovi testovi pomažu i u smanjenu stresa, funkcionisanju svakodnevnom… Jer, svako ko posumnja da ima neki od simptoma na korona virus testira se, ne mora ići u dom zdravlja, u redove, čekati danima na rezultate. dakle, uštedi se i na vremenu, strpljenju a i ne misliš o tome jesi li zaražen ili nisi – kazala ja ze Preporod.info Samira Karić.

Potrebno je napomenuti da se rezultati ovih testova ne priznaju u zvaničnim statistikama o zaraženim osobama u Bosni i Hercegovini, ali su svakako od značaja u ranom otkrivanju infekcije što može dovesti do sprečavanja nastanka teže kliničke slike kod oboljenja COVID-19.

– Ovih dana imali smo posjete naših građana iz inostranstva svojim porodicama. Dakle, odmori su počeli. Dosta njih je dolazilo u apoteke i kupovalo testove – dodala je Omerkadić.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related