Kuhinja džemata Obradovac svake sedmice obraduje oko 80 korisnika

Svake nedjelje u džematu Obradovac u Bosanskoj Gradišci oko 80 stanovnika iz džemata i okoline, muslimana i pravoslavaca, bude obradovano, u skladu sa nazivom džemata. 

Tragom objave na društvenoj mreži Facebook, kojom džemat obavještava donatore, mahom iz bosanske dijaspore, da su još jednom proveli svoju sedmičnu akciju, kontaktirali smo imama tog džemata u Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Bosanska Gradiška. 

Armin-ef. Duvnjak, zajedno sa džematskim mutevelijom i džematskim odborom džemata Obradovac, pokrenuo je ideju za osnivanje kuhinje.

Kuhinja džemata Obradovac u Bosanskoj Gradišci postoji već skoro dvije godine.

– Ovo je naš džematski projekat. Svake nedjelje djelimo obroke za oko 80 korisnika, ugroženih i potrebitih. To su džematlije našeg, ali i drugih džemata. Ima i nekoliko pravoslavnih porodica kojima je potrebna pomoć, a nađu je u našoj kuhinji – kaže efendija Duvnjak.

Osim obroka često budu obradovani i paketima sa hranom i higijenskim potrepštinama, a sav rad se obavlja volonterski, u čemu, naravno, učestvuje i imam.

– Sada smo dijelili i kurbansko meso, kako od Rijaseta i Muftijstva banjalučkog, tako isto i od našeg naroda koji su lično kurbane žrtvovali i dali da u njihovo ime podjelimo. Mi spremamo hranu, tj. Sabida Arap predvodi tim naših majki i sestara iz džemata koje pripremaju hranu, pakujemo u posude i svojim autima razvozimo našim komšijama. Neki od njih dođu i lično po obroke ili ručaju u prostorijama našeg Centra džemata Obradovac – priča efendija Duvnjak za naš portal.

Finansijsku podršku najviše dobiju od džematlija u dijaspori i Medžlisa Bosanska Gradiška sa glavnim imamom Zejnilom-ef. Latifovićem na čelu i predsjednikom Medžlisa Ismetom Rakovićem. Efendija Duvnjak siguran je da će njihov projekat još dugo živjeti za šta su, kako kaže, spremni i dalje još puno truda ulagati.

Džemat Obradovac se nalazi u Bosankoj Gradišci, sa džamijom Selimijom na uglu ulica Partizanske i Mehe Šantića. Spominje se da je Selimija izgrađena 1627. godine i imala je drvenu munaru visoku oko 20 metara. Munara je stradala 1964. godine od jakog vjetra i dotrajalosti. Džematlije su tada podigle zidanu munaru. Na Kurban-bajram 1993. godine, džamija je u strahovitoj eksploziji, a džematlije su bile primorane da čiste ostatke porušene džamije.

Obnova je počela 2000. godine i svečano je otvorena u rekordnom roku. Među prvim je obnovljenim džamijama u Muftijstvu banjalučkom nakon posljednje agresije na našu domovinu i stoga je dobila naziv Selimija džamija mira.

(SS/Preporod.info)