Lamija Beširović, srebrena sa STEM olimpijade: Možda ću magistarski ili doktorat završiti vani, ali ću se opet vratiti u BiH

Mlada Lamija Beširović iz Sarajeva, buduća pravnica, djevojka je koja je osvojila srebrenu medalju na STEM olimpijadi, na kojoj je učešće uzelo više od 50 zemalja, te više od 3.700 učesnika.

Ona je u razgovoru za Preporod.info pričala o ovom takmičenju, medalji koju je osvojila, svojim budućim planovima, kao i tome gdje vidi svoju budućnost, da li u BiH ili negdje u inostranstvu.

Lamija je osvojila srebro iz biologije, a u pitanju je kategorija za četvrte razrede srednjih škola.

– Cilj tog takmičenja jeste da apliciramo znanje iz određenog predmeta na neke situacije, odnosno na probleme koji se mogu pojaviti u našem životu. Organizatori su nam poslali silabus, kako bismo što uspješnije mogli da uradimo taj ispit. Na testu je bilo jako mnogo pitanja o mozgu ili nervnom sistemu. Pitanja nikada nisu bila na način da su se tražili odgovori tačno/netačno. Dali bi nam više izbora, nekada ih je bilo i po šest. Poenta je bilo da razaznamo šta je od toga tačno ili netačno. Test nimalo nije bio lagan – kaže Lamija. 

Ona poručuje da žali za time što zbog pandemije virusa korone takmičenje nije moglo biti održati uživo, a ne online putem, jer bi tako upoznala mlade ljude iz cijelog svijeta.

– Biologiju sam oduvijek najviše voljela, to mi je uvijek bio omiljeni predmet u školi. Ipak, u zadnje vrijeme mi je nešto drugo omiljenije. Imala sam priliku da prisustvujem određenim seminarima gdje smo imali simulacije suđenja. Tu sam se zaljubila u pravo i ono mi se baš počelo dopadati. Upisala sam se na Pravni fakultet i studirat ću pravo, kao i međunarodne odnose, sa strane. Biologija je nešto što, zaista, volim i u čemu uživam, ali mi nije na prvom mjestu – ističe ova mlada djevojka. 

Svoju budućnost vidi isključivo u Bosni i Hercegovini. Tvrdi da je nekada prije možda i malo drugačije razmišljala, ali da je shvatila da je ostanak u rodnoj zemlji najbolje rješenje i izbor.

– Kada sam upisala Drugu gimnaziju upisala sam je sa tim ciljem da idem u inostranstvo što prije. Znam čak da sam govorila prijateljicama i prijateljima da nema šanse da ću ja ostati ovdje da studiram. Međutim, u posljednje vrijeme sam mnogo razmišljala o svemu, te sam odlučila da ostajem u BiH. Mogu ja da idem okolo i da pričam kako ova država ne pruža dosta prilike mladima. Međutim, besmisleno mi je da nešto pričam, a ne radim ništa po tom pitanju. Odlučila sam na kraju da ostajem u BiH, možda eventualno magistarski ili doktorat vani, ali ću se opet i nakon toga vratiti u svoju zemlju – rekla je Lamija Beširović. 

(Haris Ahbabović/Preporod.info)