Lejletu-l-Kadr je noć zajedništva i vjerničkog dostojanstva

Vrijednost noći Kadr pojasnio je džematski imam Šefik ef.Čavčić. On se zahvalio vjernicima što su dolaskom posvjedočili svoju pripadnost vjeri islamu i što su na taj način pokazali čvrstinu svoga imana i kontinuitet vjerovanja.  O kontinuitetu vjerovanja na zemlji, o prenošenju istina vjere, s generacija na generacije, čija je završna faza počela u noći Lejletu-l-kadr i u mjesecu ramazanu govorio je glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić,. „Ramazan, post, ibadeti i Kur'an i Kerim jesu tu da na bolje promijene čitav ljudski život, ne samo tempo i ritam života u mjesecu ramazanu“, kazao je ef. Cikotić. 

Mostarski muftija Salem ef. Dedović komentirajući besprijekornu organiziranost džemata Zalik i aktivnosti mladih u organizaciji zajedničkog iftara je kazao kako se ovdje radi o živom i praktičnom islamu, a ne mitskom i teorijskom kojeg previše danas imamo u eteru. „Kur'an je objavljen da bude opomena živome insanu, da mu pomogne u praktičnom životu kroz ono s čime se suočava danas, sa aktuelnim problemima, pitanjima i nedoumicama, da mu Kur'an bude ta snaga i da da odgovore na pitanja današnjice. Ne da ga vraća stoljećima unazad. Nema od toga ništa! Generacije prije nas imali su svoje izazove i to se ne može vratiti. Vrijeme se ne može ponoviti i zato je važno da razumijemo kolika je važnost džemata danas, kakav nam danas treba džemat. Treba nam snažan  džemat u kojem ćemo naći inspiraciju, zaštitu, snagu i polet i u kojem ćemo se osjećati lijepo“, rekao je muftija.

Djelovanje paralelnih džemata ocijenio je kao izuzetno štetne po cijelo društvo i državu Bosnu i Hercegovinu.  „Ne trebaju nam zatvorene grupe niti oni koji uzimaju „gotove proizvode“  i koji odvode mlade ljude na stranputicu, u neznanje“, poručio je muftija. Izražavajući solidarnost i saosjećanje sa turskim narodom snažno je osudio teroristički napad na istambulskom aerodrom i ubistva nedužnih ljudi.  „ To je mučki teror koji nema nikakve veze sa islamom i muslimanima. Oni koji su to počinili gori su od mušrika. I mušrici su poštovali svete mjesece. Ovi ne poštuju ništa, ne poštuju čovjeka, a najmanje poštuju islam i muslimane na koje se pozivaju“, dodao je.

U daljem govoru muftija je istakao važnost organiziranja zajedničkih iftara, zajedničkih poslova, s ciljem izgrađivanja zajedništva. A potom, se osvrnuo i na aktuelne društveno političke prilike u Bosni i Hercegovini i Gradu Mostaru.  „Ovog ramazana posjetilo smo rubne dijelove našeg Muftijstva, tamo gdje nas ima jako malo. Važan nam je svaki čovjek, svaka zajednica. Ne smijemo se odreći naše Hercegovine, nijednog grada i nijednog sela, svih njih gdje postoje naši simboli. Od ove generacije zavisi šta će biti s tim rubnim područjima u budućnosti. Ne sijemo se odreći ni jednog pedlja. Ne smijemo to napustiti. Odnos prema Srebrenici je da ne napuštamo naša imanje, sela, i gradove“, rekao je muftija.

Govoreći i Mostaru ponovio je opredjeljenje da Mostar ostane Grad u kojem će se poštovati bošnjačka prava i da im niko ne smije određivati mjeru niti standarde. Muftija je vaz završio podsjećanjem da je ljudsko dostojanstvo dar od Boga. „Mi imamo svoje vjerničko, ljudsko, nacionalno, političko dostojanstvo. Držimo do tog dostojanstva. Nemoj to dostojanstvo ni po koju cijenu dovoditi u pitanje. Nemoj da to dostojanstvo mogu kupiti, da se može potrošiti kao potrošna roba. Ono što je za pare jeftino je“, kazao je muftija Dedović