Libija: Civili zahvalni turskim deminerima koji su im osigurali povratak (Video)

Date:

Stanovnici Libije koji su se napokon vratili u svoje domove zahvalili su turskim deminerskim timovima koji su im uklanjajući mine osigurali povratak.

Naime, Oružane snage Republike Turske (TSK) koje su na poziv Vlade Libije došle u ovu zemlju počele su čistiti naseljena područja Tripolija od mina i ostalih eksplozivnih naprava koje su postavile nelegitimne militantne snage koje predvodi Khalifa Haftar.

Haftarovi militanti i plaćenici ruske Wagner grupe koji su se nakon poraza povukli sa juga Tripolija, ostavili su iza sebe veliki broj mina i ostalih eksplozivnih naprava.

Tim za deminiranje (METI) koji djeluje u sklopu TSK-a čišćenjem naseljenih područja Tripolija pokušava osigurati povratak civila u njihove domove.

Stanovnici naselja Selahaddin su se zahvaljujući turskim deminerskim timovima nakon 14 mjeseci vratili u svoje domove.

Reporterska ekipa Anadolu Agency (AA) razgovarala je sa civilima kojima je osiguran povratak.

Civili su kazali da su Haftarovi militanti opljačkali njihove domove, ukrali im vozila te iza sebe ostavili teške ruševine.

Razoreno naselje Selahaddin, u kojem se nalazi veliki broj zgrada, nekada je slovilo za jedno od najprestižnijih predgrađa Tripolija. 

Jedan od stanovnika Selahaddina, Muhammed et-Tumi (42) je kazao da su ga u dvorištu kuće dočekali srušeni zidovi i ostaci bačenih bombi.

Kao i drugim dvorištima, i ovdje pažnju privlače vreće pune pijeska koje su postavljene oko velikih rovova i velike rupe koje su otvorene na zidovima dvorišta kako bi se moglo preći u susjedna dvorišta.

Tumi je kazao da su militanti u njegovu kuću donijeli i neke stvari iz susjednih kuća.

Na zidovima Tumijeve kuće su vidljivi natpisi na ruskom jeziku, dok izgorjele sobe na spratu i oštećene tapete na zidovima jasno pokazuju štetu koju je nanio rat.

Tumi je na pitanje novinara AA odgovorio dubokim uzdahom, govoreći da je duboko potresen prizorom koji ga je dočekao. 

– Za ovu kuću sam se trudio tokom čitavog života. Uložio sam godine truda. Bitno je da su mi djeca, majka, otac, porodica živi i zdravi – kazao je Tumi.

On je napomenuo da je svoj dom napustio u aprilu 2019. godine, kada je Haftar naredio napad na Tripoli.

– Ne razumijem, odakle su došli ovi ljudi koji su minirali naše domove? Kako su mogli uraditi to? Ovdje žive porodice s djecom, o čemu su razmišljali kada su postavljali ove mine? – istakao je Tumi.

On se zahvalio turskom timu koji je radio na deminiranju naselja i turskom narodu koji je poslao tim koji će im osigurati povratak.

U kući nekoliko stotina metara udaljenoj od Tumijeve, živi Muhammed Erzurumlu, koji se po povratku susreo sa sličnim prizorom.

On je kazao da je u toj kući nastavio živjeti i nakon što su Haftarovi militanti počeli izvoditi napade na tom području.

Erzurumlu je ispričao da je svoj dom napustio u decembru, a kada se vratio pored ruševina su ga dočekale i kutije s lijekovima, namirnicama i drugim proizvodima čija su imena ispisana ćirilicom. 

Na zidovima su vidljivi natpisi pripadnika ruske Wagner grupe, koji su bilježili neke vojne podatke.

Erzurumlu je kazao da je dan prije ramazanskog bajrama izgubio svog dvadesetdvogodišnjeg rođaka u eksploziji mine koja je postavljena od strane Haftarovih militanata.

– Ovo područje je vrvilo od mina. No, jučer su turske deminerske ekipe došle i očistile ulice, okućnice i kuće. Jučer smo čuli dosta eksplozija, dok je danas situacija bolja  – rekao je Erzurumlu. 

Erzurumlu je zahvalio turskom timu koji mu je nakon šest mjeseci osigurao povratak.

Libijski centar za deminiranje je saopćio da je u eksplozijama mina koje su postavljene od strane Haftarovih militanata poginulo 39 osoba, dok je 71 osoba ranjena.

Libijska vlada ističe da bi Haftarovi militanti zbog miniranja civilnih područja trebali biti procesuirani kao ratni zločinci.

Vlada je ranije nakon otkrivanja masovnih grobnica na području Terhune uputila poziv međunarodnoj zajednici kako bi se istražili zločini koje čine Haftarovi militanti.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu prošle godine je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su osujetile snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related