Libija: Počeo proces ekshumacije na lokalitetima otkrivenih masovnih grobnica (Foto)

Date:

U libijskoj provinciji Tarhuna i dalje traje ekshumacija posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica koje su otkrivene nakon što je libijska vojska tu regiju oslobodila od nelegitimnih militantnih snaga koje predvodi Khalifa Haftar.

Reporterska ekipa AA posjetila je mjesto Er-Rabit u Tarhuni koje se nalazi 90 kilometara jugoistočno od Tripolija, a u kojem je u toku ekshumacija posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica.

Ekshumaciju vrše timovi Ureda za traženje nestalih osoba u Libiji i forenzičari libijskog tužilaštva, a na terenu su i policijske, ambulantne i druge nadležne službe.

Masovna grobnica je pronađena na poljoprivrednom polju sa maslinjacima, a ekshumatori nose maske zbog širenja neugodnog mirisa.

Šef Zavoda za forenzičku medicinu pri Ministarstvu pravde Libije Ilyas Muhammed al-Hamruni izjavio je da su na četiri lokaliteta u tom mjestu u Tarhuni ekshumirani posmrtni ostaci osam osoba.

– Postoji još nekoliko lokaliteta koji su označeni kao potencijalne masovne grobnice. U Tarhuni je dosad otkriveno 11 masovnih grobnica, ali taj broj bi mogao rasti. Evo ovaj označeni lokalitet je 75 metara dužine i 200 metara širine – kazao je Hamruni.

Na upit da kao forenzičar komentira pronađene masovne grobnice, Hamruni je kazao da su pronađeni zastrašujući prizori sa žrtvama sa zavezanim rukama, ali da kao ekspert ne može komentirati moguće uzroke smrti dok ne budu poznati forenzički nalazi.

Zvaničnik tužilaštva u Tripoliju Nuri al-Gail kazao je da preliminarni rezultati istrage pokazuju da su žrtve u masovne grobnice zakopane u proteklih 12 mjeseci te je dodao da su u toku forenzičke istrage koje će dati više detalja o žrtvama i načinu njihove smrti.

– Proces ekshumacija i otkrivanja masovnih grobnica će trajati još neko vrijeme. Svezane ruke nekih ekshumiranih tijela ukazuju na strijeljanje. Tijela su sahranjivana u masovne grobnice – kazao je Gail.

Ističući kako je ta masovna grobnica otkrivena nakon što su mještani prijavili policiji da su militanti djelovali na tom području, Gail je kazao da se među ekshumiranim osobama nalaze i ubijeni članovi porodice vlasnika tog zemljišta.

On je također kazao da se uskoro očekuje dolazak i međunarodne delegacije u Tarhunu i da su Ministarstvo pravde i tužilaštvo Libije u kontaktu s Ujedinjenim nacijama.

Vojska međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije oslobodila je Tarhunu 5. juna od Haftarovih militanata, a u narednih sedam dana otkriveno je najmanje 11 masovnih grobnica.

Libijska vojska je po ulasku u taj grad u bolnici zatekla najmanje 106 leševa ubijenih civila, a još 26 leševa u kontejneru pored bolnice. Još najmanje pet tijela izvučeno je vodovodnih kanala. Među pronađenim leševima ima žena i djece, a na nekima su vidljivi i tragovi zlostavljanja.

Vlada Libije je zatražila od Ujedinjenih nacija, Međunarodnog krivičnog suda i organizacija za zaštitu ljudskih prava da provedu međunarodnu i nepristrasnu istragu o masovnim grobnicama u Tarhuni.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Fatou Bensouda jučer je izjavio da je dobio pouzdane informacije o 11 otkrivenih masovnih grobnica u Libiji i da bi te informacije mogle poslužiti kao dokazi o mogućem počinjenju ratnih zločina ili zločina protiv čovječnosti.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related