Lideri zemalja članica EU će 23. aprila razgovarati o paketu pomoći

Date:

Lideri zemalja članica Evropske unije (EU) razgovarat će 23.aprila o paketu pomoći za prevazilaženje krize izazvane pandemijom COVID-19, vrijednom 540 milijardi eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je govorio o paketu pomoći koji pripremljen od strane ministara finansije eurozone.

Michel je kazao da će spomenuti paket pružiti podršku uposlenicima, firmama i državama, te je dodao da će lideri zemalja članica EU 23.aprila razgovarati o paketu pomoći.

– Ovim jedinstvenim paketom ćemo zajedno uspjeti da prevaziđemo krizu izazvanu koronavirusom –  rekao je Michel.

Evropska unija tako namjerava sa 100 milijardi eura pokrenuti shemu privremenog rada kako bi se spriječilo da milioni radnika ostanu bez posla.

Evropska investiciona banka će pozajmiti 200 milijardi eura malim i srednjim preduzećima u Evropi.

Članice također, mogu tražiti kredit u iznosu do dva posto njihovog bruto nacionalnog proizvoda od Evropskog mehanizma za stabilizaciju (ESM), tijela koje je formirano nakon recesije iz 2008. godine.

ESM zajmovi mogu finansirati samo troškove zdravstvene zaštite, liječenja ili prevencije.

Postupak će nadzirati Europska komisija, a ESM raspolaže sa ukupno 240 milijardi eura fonda.

Postizanju dogovora o paketu ekonomske pomoći u jeku pandemije COVID-19 prethodila je žestoka rasprava među članicama Evropske unije. Glavnu debatu vodili su južni i sjeverni blokovi Unije koje su predvodili Italija, Francuska i Španija s jedne i Njemačka, Holandija, Austrija i Finska s druge strane.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related