Livno: Uručene diplome 41 novom učaču Kur`ana

Moto akademije bio je hadis: “Najbolji među vama su oni koji uče Kur'an i druge njemu poučavaju.” A da je moto ozbiljno shvaćen istaknut je i primjer jedne djevojčice koja je savladala arapsko pismo, ali i učenje Kur`ana, pa je svojoj mualimi obećala kako će ona sada Kur`anu  poučavati svoju majku.

Nakon nastupa horske sekcije mlađe kategorije MIZ Livno koja je učila ramazanske ilahije predstavljena je ovogodišnja mlađa grupa učača Kur'ana od 41 učenika-polaznika mekteba, od prvog do šestog razreda, a koji su u prepunoj džamiji proučili odlomke iz sura Beqare, Jasin i Mulk. Kako je izjavila Šejla Mujić Kevrić, jedna od mualima koje su pripremale djecu za učenje Kur`ana, u gradu Livnu, u mektepskoj kategoriji ima 73 učenika koji uspješno uče Kur'an, a danas je predstavljena samo mlađa grupa koja je savladala učenje u samo jednoj mektepskoj godini. Ovome broju valja pridodati djecu od 7-9 razreda, te još znatan broj seoske djece koja uče Kur`an.

Svečanoj akademiji koja bi ubuduće trebala postati tradicionalna, prisustvovali su i čelnici HO Mili Goros iz Njemačke, te njenog ogranka Hasene iz Sarajeva koji su pohvalili rad MIZ Livno i djece, istakavši da se na sličan način sa djecom radi i u turskim džematima u Njemačkoj i općenito u Zapadnoj Evropi.