Ljekarska komora FBiH: Kada napadate ljekara, povrijedite i pacijente

Date:

Ljekarska komora Federacije BiH oglasila se povodom aktuelne pandemije korona virusa osvrnuvši se i na poteškoće s kojima se suočavaju ljekari i medicinsko osoblje, navodeći kako bi podaci zasnovani na činjenicama doprinijeli rastu povjerenja, kao i smanjenju straha kod građana. 

– U proteklih 14 mjeseci zdravstveni sistem je pod opsadom virusa. Naš rad zahtijeva kontinuiranu edukaciju, pa smo tako od marta prošle godine usvojili mnogo znanja o novoj bolesti i naučili da provodimo svjetske protokole u liječenju Covid – 19. Blagovremeno, prije početka trećeg vala epidemije u FBiH, tačnije prije četrdeset dana, Ljekarska komora upozoravala je na sve moguće posljedice i molila institucije da se uvede PCR testiranje prije ulaska u našu zemlju, kao i kontrolisani lockdown na nivou BiH. Bila je to naša moralna obaveza, da struka upozori na novi talas  – istakli sui z Komore. 

Podsjećaju da su iz Komore na vrijeme molili za vakcinaciju, te isticali pozitivan značaj istovremenog pridržavanja svih propisanih epidemioloških mjera i masovne vakcinacije, uz zaključak da je njihova molba uvažena da ne bismo imali ovoliki broj teško oboljelih i smrtnih slučajeva. 

– Tražimo od svih drugih da uvažavaju naše stručno mišljenje i nudimo pomoć svakome ko je traži. Žao nam je što je u ovako teškim vremenima u kojima je zbog općeg nezadovoljstva građana situacijom i strahom od pandemije, liječnička etika dovedena u pitanje. Naš primarni cilj je borba za život svakog pacijenta i to bez odmora. Bez pauze i bez prestanka radimo već više od godinu dana i to je naša misija  – navode iz Komore. 

Iz Ljekarske komore upozoravaju da im se, s druge strane, teško izboriti sa osudom dijela javnosti i sve češćim napadima na ljekarsku profesiju. 

– Mnogo je krupnih riječi napisano da bi odgovori na sva pitanja ostali nedorečeni. Dovedena je u pitanje sigurnost građana, ali i samih ljekara. Doveden je u pitanje naš rad, stvoreno nepovjerenje prema zdravstvenom sistemu, a ljekari postavljeni na stub srama. Iako su napadi u cijelom svijetu na zdravstvene radnike izraženiji u konfliktnim sredinama, Covid-19 je povećao rizike s kojima se suočavaju zdravstveni radnici, kako od virusa tako i od javnog linča – navode.  

Dodaju da su “zdravstveni radnici s pravom hvaljeni kao heroji u bijelom tokom pandemije, a sada podnose uznemirujuće prijetnje i nasilja kako od pojedinaca i grupa, tako i od društvenih institucija, vlada, medija”. 

Navode da zdravstveni radnici trpe i psihološke napade na društvenim mrežama i u medijima, dok se u isto vrijeme suočavaju sa dvostrukim stresom na poslu.

Pod neprekidnim strahom od zaraze korona virusom proživljavaju traumatična iskustva, svakodnevno svjedočeći smrti svojih pacijenata, kojima i pored nadljudskih napora ne uspijevaju pomoći da se izbore sa opakom bolešću.

Zdravstvena komora FBiH, stoga, smatra da bi podaci zasnovani na činjenicama pomogli ugušiti dezinformacije o bolesti, “a realno bi bilo povećati povjerenje i smanjiti neopravdan strah kod naših građana”. 

– Zdravstveni radnici su obučeni da deeskaliraju incidentne situacije sa pacijentima, koje su rijetke i uglavnom završe u korist boljeg zdravlja pacijenta. Zdravstveni profesionalci dobro znaju da su ovakve situacije nekad neizbježne, da je bolestan čovjek ranjiviji kad je u ambulanti ili bolesničkom krevetu, mi to razumijemo stoga se i međusobno konsultujemo, te pokušavamo na najbolji način objasniti pacijentima šta je bolje za njih, a sve to vodeći se medicinom zasnovanom na dokazima – pojašnjavaju iz Komore. 

Također, podsjećaju da je na samom početku pandemije u 2020. godini najčešći motiv za napad na zdravstvene radnike bio strah od samih zdravstvenih radnika za koje se smatralo da su jedini prenosioci zaraze. 

– Kako se broj teško oboljelih i smrtnih slučajeva povećavao, tako su češće “napadači” bile osobe nezadovoljne brigom za članove njihovih porodica, nezadovoljni što je po njihovom mišljenju briga bila premala, skupa ili zato što je uopšte dijagnostikovan Covid-19. Kad napadate zdravstvene radnike, zdravstvene ustanove, uništavate profesionalnu brigu u ustanovama u kojima se liječi velika skupina ljudi. Kada napadate ljekara, povrijedite i pacijente! – preciziraju iz Komore. 

Istovremeno, pozivaju javnost da pokuša razumjeti i ljekare i dati im podršku, kako bi se profesionalno, odgovorno i sa velikom empatijom, baš kao i dosada nastavili boriti za svakog oboljelog. 

– Teški psihofizički uslovi u kojima radimo posljednju godinu, ostavili su traga i na nama, ali mi nećemo posustati i iskoristit ćemo sve svoje znanje i vještine kako bismo pružili što bolju zdravstvenu njegu svima kojima je neophodna. Ljekarska/Liječnička komora Federacije BiH će sigurno stati uz svakog kolegu koji časno i pošteno radi svoj posao i ne krši Kodeks medicinske etike i deontologije. Kada i ako se utvrdi da je prekršio ta načela, odgovarat će pred Sudom časti na nivou Ljekarske komore FBiH – navode na kraju.  

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related