„Ljetna škola islama kroz edukativnu ekskurziju – Draga moja BiH“ (VIDEO)

Cilj projekta je da se djeci iz dijaspore, kao i njihovim vršnjacima iz BiH, ponudi upoznavanje sa ljepotama i najznačajnijim znamenitostima Bosne i Hercegovine i islamskih vrijednosti. Ljetna škola islama traje 11 dana, i to u periodu od 1.8. do 11.8.2017. godine.

 

Projekat Uprave za obrazovanje i nauku je zasnovan na bazi kontekstualnog učenja, tj. omladina bi tek u određenom kontekstu i na određenoj lokaciji učila o temama koje govore o tome (npr. o džamiji bi učili u samoj Begovoj džamiji, o Starom mostu u Mostaru, o šehidima u Srebrenici i na Kovačima, o stećcima kod stećaka u Stocu i sl.). Na ovaj način djeci se obezbjeđuje lijep ugođaj i kvalitetna znanja.

Sve vrijeme putovanja i boravka u BiH učesnici Ljetne škole će biti u društvu sa svojim vršnjacima iz BiH, najistaknutijim vjeroučiteljima, profesorima medresa, te istaknutim učenjacima iz BiH od kojih će kroz razgovor i druženje učiti o svojoj vjeri.

Tokom desetodnevnog boravka u BiH učesnici Ljetne škole će obići sve najveće i najznačajnije gradove i znamenitosti Bosne i Hercegovine. Na kraju ljetne škole učesnici će biti testirani, na osnovu čega će dobit  uvjerenja. 

Kompletan projekat vodi Dr. Nezir Halilović – šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta.

Radio BIR