Ljevaković: Gazi Husrev-begova medresa lider u regionu

“Jedna od najreferentnijih metoda vrednovanja škola i univerziteta danas u svijetu jeste analiza utjecaja njihovih svršenika, odnosno položaja i utjecaja kojeg imaju u društvu. Ako je suditi po tome, Gazi Husrev-begova medresa je, ne samo po onome što danas postižu njeni učenici i profesori, lider u regionu.”, kazao je povodom 483. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese zamjenik reisu-l-uleme Enes Ljevaković.

U svom obraćanju istakao je da je važno što se nastavlja praksa odavanja posebnih priznanja zaslužnim svršenicima Medrese, koji su svojim radom, načinom života i djelovanjem u društvu, doprinijeli i još uvijek doprinose afirmaciji ove škole i naše Zajednice.

“Ove godine su to poštovani profesor dr. Dževad Hodžić i uvaženi Jusuf Zahiragić. Nijednog od laureata ne treba posebno predstavljati. Oni su kao i njihov rad poznati ne samo našoj Zajednici nego i široj javnosti. Imali ste priliku čuti i njihove biografije ali, za profesora Hodžića moramo naglasiti da je neko ko je prošao čitavu našu Zajednicu obavljajući važne i odgovorne misijske poslove imama, glavnog imama, urednika naših glasila, profesora FIN-a i sada direktora uprave Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Jusuf Zahiragić je u vremenu kada nije bilo lahko upisati fakultet društvenih nauka nakon završene medrese to uspio. I njegov ukupni društveni angažman je uvijek bio vezan za Zajednicu i njene organe od medžlisa do Sabora.”, kazao Ljevaković.

Iskazao je nadu da će njihov primjer biti uzor i budućim generacijama svršenika.

Preporod.info