Maglaj: Otvorena jedna od najljepših džamija u BiH

Program, kojeg je vodio Nermin Dedukić, upriličen je na Trgu Alije Izetbegovića, ispred Kuršumlije džamije, koji će se, također, renovirati. Iako je bilo vrlo hladno i kišovito to nije spriječilo mnoge vjernike iz Maglaja i okoline da prisustvuju zvaničnom otvorenju džamije u kojoj se već duži period obavljaju sve vjerske aktivnosti, a imam je Hidajet ef. Talić koji je otvorio program učenjem Kur'ana. 

Cijeli tekst

Prisutnima su se, između ostalih, obratili glavni imam Medžlisa Maglaj Nevres-ef. Hodžić, načelnik Općine Magaj predsjednik Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) Serkan Kayalar, ambasador Turske u BiH Haldun Koc, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić, muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević.

{gallery}kursum1:::0:0{/gallery}

Glavni imam Nevres-ef. Hodžić je istakao svesrdnost turskog naroda i pomoć koju kontinuirano pružaju stanovnicima BiH i posebno Maglaja, a načelnik Mahmutagić je istakao kako je Turska dala veliku pomoć obnovi Magalaja nakon poplava 2013. godine i obnovila je preko 400 stambenih objekata u Maglaju. 

Muftija zenički hafiz Mevludin ef. Dizdarević, kojem je ovo bilo prvo otvorenje džamije u svojstvu muftije, zahvalio se svima koji su doprinijeli završetku restauracije džamije, među njima su bili i prethodni muftija Ejub-ef. Dautović i glavni imam MIZ Maglaj Izudin-ef. Kruško koji je preselio na Ahiret ove godine. Prema riječima muftije Dizdarevića Bosna je uvijek u Osmanskoj državi imala velike ličnosti kao što je Jusuf-paša koji je bio i vezir. Objasnio je kako Bošnjaci trebaju u munari vidjeti jednu simboliku, a to jeste pripadnost bosanskom tlu, što upućuju duboki temelji munare koja čvrsto stoji na zemlji, te okrenutost Allahu, dž.š., i težnja višim idealima što ukazuje smjer munare prema nebu. 

Kalavun Jusuf-pašina džamija, Kuršimlija u Maglaju jedan je od najvrjednijih spomenika kulture u Bosni i Hercegovini. Ime je dobila po materijalu kuršumu – olovu na svojim kupolama. Biser je osmanske arhitekture i jedna od najljepših potkupolnih džamija u BiH. Ime je dobila po kuršumu, odnosno olovu, jer je njime bila i pokrivena. Njen vakif bio je Jusuf-paša Budimlija ili Maglajac. Džamija je sagrađena oko 1560. godine. Potiče iz ranog “stambolskog perioda klasične arhitekture”, iz vremena Mimara Sinana koji je gradio najljepše džamije u Istanbulu i Osmanskom Carstvu.

{gallery}kursum2:::0:0{/gallery}