Mahmutbegović: Presude Ustavnog suda moraju biti izvršene potpuno

Date:

Presude Ustavnog suda moraju biti izvršene potpuno, svaki pokušaj djelimičnog izvršenja je akt dnevnog politikanstva i uvod u usložnjavanje i destabilizaciju društveno-političkih prilika i životnih tokova, saopćila je potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović. 

Na taj način se očitovala povodom inicijative Vlade,, odnosno premijera Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenka Hercega da će na sjednici Vlade u petak jedina tačka dnevnog reda biti izmjene i dopune Ustava Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali samo u dijelu koji se odnosi na konstitutivnost Srba.

– Želim podsjetiti i ujedno upozoriti premijera Hercegovačko-neretvanskog kantona da bi se ovakvom inicijativom, ukoliko je ona istinita, flagrantno prekršila i zanemarila presuda Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine (broj U-48/17 od 16. maja 2018. godine), kojom je utvđeno da određeni članovi Ustava Hercegovačko-neretvanskog kantona nisu u skladu sa Ustavom Federacije BiH. Osporeni članovi se odnose na propisanu konstitutivnost i ravnopravnost naroda, na naziv i upotrebu službenih jezika i pisama – navela je u saopćenju Mahmutbegović.

Ona se nada da informacija o Hercegovoj inicijativi, za koju je, kako navodi, saznala iz medija, nije tačna.

Mahmutbegović traži puno izvršenje navedene presude Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i da Hercegovačko-neretvanski kanton bude pozitivan primjer usklađivanja najvišeg zakonodavnog akta i svih društveno-političkih procesa s onim što predstavlja bosanskohercegovačko društvo i Bosna i Hercegovina u cjelini.

Potpredsjednica Federacije BiH navodi da je parcijalno provođenje presude Ustavnog suda Federacije BiH akt politikanstva i protivustavnog djelovanje i da takvo djelovanje niti smije niti može biti osnova političkog rada nigdje u BiH, a naročito ne u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

– Stoga tražim i insistiram da se presuda Ustavnog suda Federacije BiH u potpunosti izvrši i da se osporeni članovi kantonalnog ustava usklade s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine. Konstitutivni narodi su Bošnjaci, Srbi i Hrvati, službeni jezici su bosanski (ne bošnjački!), hrvatski i srpski, a službena pisma su latinica i ćirilica – navela je potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine u saopćenju, poslanom iz njenog ureda.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related