Mahmutović: Gojković je trebala biti osuđena za ratne zločine zajedno sa Šešeljem

Date:

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović kazao je da je izjava srbijanske ministarke kulture i informisanja Maje Gojković da na području BiH djeluju ogranci ISIL-a pokazuje da ova ratna saradnica Vojislava Šešelja još uvijek slijedi njegove ideje.

Po njegovim riječima, Maja Gojković je skinula četničku šubaru, ali očigledno još uvijek slijedi četničke ideje svog mentora – ratnog zločinca Šešelja.

– Pred Nirnberškim tribunalom za širenje genocidne mržnje prema Jevrejima osuđen je Julius Streicher, urednik nacističkog glasila Der Stürmer, a da je pravda u potpunosti realizirana, nakon rata u BiH, nema sumnje da bi i Maja Gojković, kao saradnica časopisa Velika Srbija i aktivistica Šešeljeve radikalne stranke, trebala biti osuđena za učešće u projektu širenja mržnje prema Bošnjacima, koje je na kraju dovela do genocida u Srebrenici – navodi Mahmutović.

Smatra da su njene izjave o ISIL-u u Bosni i Hercegovine identične izjavama koje je osuđeni ratni zločinac Milan Gvero davao u danima, uoči genocida u Srebrenici, a u kojima je tvrdio da su Srebreničani zapravo islamski fundamentalisti. Haški tribunal je ove propagandne aktivnosti ocijenio kao dio Gverinog učešća u genocidnom poduhvatu, a očigledno je ista retorika Maje Gojković u službi inspiracije novog nasilja protiv Bošnjaka.

– Njene laži niko ozbiljan u svijetu neće prihvatiti, što pokazuje i činjenica da je američki državni sekretar Anthony Blinken pohvalio Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv ISIL-a, ali izjava srbijanske ministarke kulture važna je jer otkriva njene prave namjere prema Bošnjacima, što zaslužuje adekvatan politički odgovor i odnos prema njoj – zaključio je Mahmutović.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related