Mali broj nezaposlenih u BiH sebi uplaćuje penziju!

Broj nezaposlenih osoba u našoj zemlji prema podacima Agencije za statistiku BiH, u novembru za kada postoje zadnji podaci, iznosio je 413.254, ali rijetki sebi mogu uplaćivati penzijsko osiguranje ili dokupiti staž, kao zalog sigurnije starosti. Takvih je zaista mali broj.

Ono što većini nezaposlenih ne ide naruku jesu velike rate za buduću penziju. Tako oni koji se odluče da plaćaju staž, mjesečno moraju izdvojiti 248,71 KM, koliko je Zakonom PIO FBiH određeno za ovu godinu. Ranijih godina uplaćivano je manje. Iz Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja Federacije BiH (PIO FBiH) pojašnjavaju da onaj ko uplaćuje dobrovoljno penziju računa mu se kao da ima prosječnu platu.

Iznos od 248 maraka je baziran na prosječnoj plati i svake se godine na početku godine odredi. Tako je prošle godine to bilo 241,06, a godinu ranije 230,35, 2018.godine se izdvajalo 223,38 maraka dok je 2017. godine to je bilo 217,10 KM, potvrdio je za Preporod.info Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO.

Osoba koja plaća dobrovoljno doprinos za jednu godinu, kod računanja penzije, za tu godinu ostvaruje jedan bod. Kada je u pitanju regulisanje nedostajućeg staža, postoji nekoliko mogućnosti kako biste ostvarili pravo na penziju. Tako, ako nekoj osobi u određenom razdoblju koje je provela u radnom odnosu poslodavac nije izvršio obavezu uplate doprinosa, osoba može i sama to razdoblje uplatiti. Naravno, može ga uplatiti i poslodavac. Da bi osoba mogla sama uplatiti neko razdoblje, potrebno je da postoji prijava, tj. dokaz da je osoba bila u radnom odnosu. Druga mogućnost bazirana je na Zakonu o zapošljavanju koji je regulisao da osobama koje se nalaze u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, zavod može uplatiti do tri godine staža, a kako bi osoba stekla uslove za starosnu penziju, uz uslov da je osoba taj period do tri godine bila u evidenciji zavoda kao nezaposlena.

– Do penzije mi treba još 10 godina. Prije tri godine ostao sam bez posla, te sam registrovao na sebe firmu, kao taksista. Od kako je korona počela broj mušterija je opao, tako da ne zaradim da nalijem gorivo na benzinskoj, a kamo li da platim sebi za penziju. Žao mi je da ne uplaćujem, jer vidim da penzioneri jedva preživljavaju i spajaju kraj s krajem. Strah me i pomisliti šta bi bilo samnom da ne uplaćujem tih 248 KM sebi da imam barem minimalnu penziju kad ostvarim uslove. Žena radi, pa još uvijek plaćam, a ne znam do kada ću moći – kazao je za Preporod.info Haris Nezić.

Osim nezaposlenih, penzijsko osiguranje, najviše na ovakav način, uplaćuju i donedavni radnici koji “krpe rupe” u stažu, ali i mladi koji su od mogućnosti zaposlenja, barem na neko vreme, digli ruke.

(a.n./Preporod.info)