Mališani u Idlibu nakon dugo vremena nasmijani dočekali Bajram

Date:

Radost ovog Ramazanskog bajrama posebna je za mališane u sirijskom Idlibu, a nakon dugo vremena dočekali su ga u primirju koje su 5. marta potpisali Turska i Rusija, javlja Anadolu Agency (AA).

Zahvaljujući primirju veliki broj građana, naročito djece, okupio se jučer i danas u parkovima u Idlibu. Djeca su praznik proslavila na njima najbolji način, kroz igru koja im je ranije bila uskraćena.

Na snimcima koje je objavio kanal Turske radio-televizije (TRT), koji emituje vijesti na arapskom jeziku, mogu se vidjeti na desetine nasmijanih mališana u jednom od gradskih parkova.

Turska i Rusija su 5. marta godine dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garantera primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja, odnosno duž autoceste M4. Zajedničke patrole počele su 6. marta.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

Turska želi zaštititi civile u toj regiji i očistiti je od terorističkih elemenata. Zvanična Ankara zagovara uspostavu sigurne zone za civile duž sirijskog pograničnog pojasa, a sve kako bi se pomoglo tim civilima i spriječio novi migrantski val ka Turskoj i Evropi.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related