Manifestacija “510. Dani Ajvatovice”: Vjerom i tradicijom do harmonije u društvu i prirodi

Date:

U Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku održana je pres-konferencija na kojoj su najavljeni sadržaji ovogodišnjih “510. Dana Ajvatovice”.

O “Danima Ajvatovice” govorili su muftija travnički i predsjednik Organizacionog odbora Ahmedef. Adilović, te članovi Organizacionog odbora, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Donji Vakuf Amir ef. Čavak i načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić.

– Drago mi je da možemo saopćiti da će i ove godine biti održana manifestacija 510. “Dani Ajvatovice”. Kako je nastupila pandemija koronavirusa bili smo u dilemi šta uraditi, da li uopće organizovati Ajvatovicu ili ne i kako će se organizovati i u kojem obimu. Nakon smanjenja opasnosti od koronavirusa sjeli smo sa nadležnim organima u kantonu, porazgovarali smo i rečeno nam je da možemo ići u organizaciju ovogodišnjih Dana Ajvatovice uz poštivanje zaštitnih mjera uz smanjenje programskih sadržaja, učesnika, publike, shodno mjerama koje su propisane – rekao je muftija Adilović.

Moto ovogodišnjih “Dana Ajvatovice” je “Vjerom i tradicijom do harmonije u društvu i prirodi”.

– Naime, ko imalo promatra stanje u društvu i prirodi onda može vidjeti da je ono poprilično poremećeno i da vrijednosti koje su krasile čovječanstvo polako se urušavaju i da nam je potreban dodatan motiv da bi mi vraćali to u neku normalu i da mi stavljamo naglasak na našu vjeru i tradiciju. A, Ajvatovica je dio naše tradicije i dio naše vjerske prakse. Treba da učinimo ono što možemo da vratimo moral, moralne vrijednosti, da vratimo taj sklad i harmoniju koji su nekada bili u društvu i prirodi. Svi programski sadržaji su korisni, dobri i interesantni i u tom smjeru djeluju dakle da savjest ljudsku prizovu, da pozovu ljude da ozbiljnije razmišljaju o stanju u društvu i prirodi, da se odnosi među ljudima popravljaju, da se odnos prema prirodi popravlja i da tako sveukupno gradimo u našoj sredini jedno bolje i sretnije društvo – kazao je, između ostalog, muftija travnički i predsjednik Organizacionog odbora Ahmed ef. Adilović.

Slične poruke uputio je u načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić.

– Poznato vam je da sada radimo u posebni uslovima i učinit ćemo sve da naši gosti koji redovno dolaze na Ajvatovicu da se osjećaju ugodno po mogućnosti da se sami zaštite koliko je to moguće i da se svi pridržavaju mjera koje propišu viši organi da bi eventualno zaštitili sebe i nas i sve koji budu gore prisutni. Moj zadatak je kao i svake godine da stvorim osnovne uslove za naše goste da mogu lakše doći na plato Ajvatovice da mogu obaviti namaz. Svi koji dođu u Donji Vakuf i Prusac mogu doći gore na plato Hana i da svi parkiraju u jednoj laganoj šetnji od kilometar i pol da učestvuju u svim programima na platou i također se bezbijedno vrate svojoj kući. Očekujemo da će znatan broj manje posjetioca biti ove godine, posebno što neće biti gostiju iz Turske i iz drugih država kao što je bilo ranije – istakao je Sušić.

Ajvatovica ono što ona sama po sebi jeste je, naglašeno je, vraćanje duhovnosti, vraćanje harmoniji.

– Jer, svjedoci smo da živimo u određenoj disharmoniji u određenim problemima koje prate ovo društvo. U ovih nekih 10,11 dana pokušat ćemo da probudimo tu neku duhovnost i da se vratimo samoj srži Ajvatovice a to je da vidimo da sami sebi napravimo nekakav presjek svog stanja da se resetujemo na neki način, sebe i svoje porodice u kontekstu onog što Ajvatovica i jeste – kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Donji Vakuf Amir ef. Čavak.

U petak, 19. juni 2020. godine sa početkom u 18:30 na platou Musale u Pruscu bit će izveden program Svečanog otvaranja manifestacije “510. Dani Ajvatovice”.

Učesnici programa su: hor “En-Nahl“ Zenica i Vokalni ansambl “Bugojno“, a voditeljica programa je Đenana Bajraktarević.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related