Manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2020” će biti održana u skladu sa mjerama

Na sjednici Organizacionog odbora tradicionalne manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2020”, donesena je odluka da će ovogodišnja manifestacija ipak biti održana, ali u dosta reduciranom formatu s obzirom na izazove novonastale situacije u vezi sa pandemijom korona virusa.

Čak je tradicionalni slogan manifestacije “Dođi i posvjedoči” prilagođen trenutnoj epidemiološkoj i pandemiološkoj situaciji, te ove godine glasi “Ostani kući, i posvjedoči”, s tim što u vizualizacijskom smislu riječ “dođi” nije zamijenjena nego blago prekrižena, kao privremeno.

Centralni dio manifestacije koji podrazumijeva niz sadržaja, od kulturno-umjetničkih, vjerskih, počasnih i protokolarnih, kao posebno bitan stub na kojem počiva kvalitetno baštinjenje prošlosti iz perioda agresije na RBiH, izdvaja se onaj dokumentarni, odnosno naučni.

S tim u vezi, Organizacioni odbor donio je odluku da se u sklopu manifestacije i ove godine održi okrugli sto, kao svojevrstan naučni mehanizam memorijalizacije, ovoga puta na temu: “ZAVNOBIH I politika odbrane BiH u odnosu na rezultate Dejtonskog sporazuma”.

Nosilac aktivnosti okruglog stola bit će Fondacija “Alija Izetbegović”, čijim angažmanom je i sama manifestacija dobila još jednog partnera u njegovanju kulture sjećanja.

Cilj upravo i jeste da se što veći broj pravnih subjekata, vladinih i nevladinih organizacija i udruženja animira za kreiranje jedne kohezione integralne platforme za kvalitetno baštinjenje naše nedavne prošlosti.

Okrugli sto na navedenu temu bit će održan 15. decembra ove godine u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači sa početkom u 10 sati, i sastojat će se iz dvije zasebne tematske cjeline: Analogija vrijednosti ZAVNOBiH i politike Alije Izetbegovića i rezultati Dejtonskog sporazuma i problemi njegove implementacije i dogradnje

Izlagači će biti eminentni bosanskohercegovački univerzitetski profesori, kao i poznavaoci i neposredni akteri i učesnici pregovora u Dejtonu, prenosi Anadolija.

Kao što je već navedeno u uvodnom dijelu saopšenja, u skladu sa epidemiološkim mjerama, okruglom stolu će prisustvovati ograničen broj gostiju, dok će svi ostali koji budu htjeli događaj moći pratiti uživo putem video-linka na Facebook stranici Fondacije “Alija Izetbegović”: @fondacija.alijaizetbegovic, saopćeno je iz Pododbora za marketing i informisanje manifestacije Odbrana “BiH Igman 2020”.

(Preporod.info)