Marokanski kralj Mohammed VI: Palestinsko pitanje ključ trajnog rješenja na Bliskom istoku

Marokanski kralj Mohammed VI izjavio je da je palestinsko pitanje ključ sveobuhvatnog i trajnog rješenja na Bliskom istoku.

Kralj Mohammed VI je predsjedavajućem Komisije za prava palestinskog naroda pri Ujedinjenim narodima (UN) Cheikhu Niangu uputio pismo u povodu 29. novembra, Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom.

-Palestinsko pitanje je ključ sveobuhvatnog i trajnog rješenja na Bliskom istoku u skladu s međunarodnim legitimitetom kojim bi se osigurao život u miru i sigurnosti za sve narode u tom regionu- naveo je marokanski kralj.

Podsjetivši da su mirovni pregovori između Izraela i Palestine prekinuti 2014. godine, kralj Mohammed VI kazao je da je potrebno intenzivirati međunarodne napore kako bi se prevladao zastoj u mirovnom procesu i oživjeli direktni pregovori, javlja (AA). Kralj Mohammed VI skrenuo je također pažnju na činjenicu da su jednostrani postupci Izraela na okupiranom palestinskom teritoriju dodatno otežali postizanje rješenja.

Generalna skupština UN-a 1977. godine usvojila je odluku prema kojoj se 29. novembar obilježava kao Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom.

(Preporod.info)