Marš mira 2020: Sjećanje na stradale uz velike mjere zaštite od epidemije

Date:

– Na kraju prvog dana “Marša mira 2020”, uz mjere zaštite od opasnosti epidemije korona virusa, učesnici su se smjestili u novoformiranom kampu u selu Glodi. Prvi dan je protekao bez ikakvih problema – izjavio je za Preporod.info predsjednik Pododbora za “Marš mira 2020” Munir Habibović.

Kolona je uz mjere zaštite od epidemije krenula jutros sa Crnog vrha, po drugi put od kako se obilježava stradanje Bošnjaka u proboju iz Srebrenice 1995. godine.

Podsjećamo da je 2005. godine, na desetu godišnjicu genocida u Srebrenici, u prvom Maršu mira, upravo sa Crnog vrha 183 učesnika uz veliko policijsko obezbjeđenje prošlo rutom stradanja iz 1995.godine.

Promjenom mjesta polaska zbog povećanog broja oboljelih od korona virusa u selu Nezuk, promijenjen je i nastavak marša.

Munir Habibović je podsjetio da je zbog toga otkazano za jučer planirano okupljanje 28. divizije u Nezuku.

– Jučer kasno poslije podne izmješten je kamp iz Nezuka u Liplje, u kojem se posljednjih godina završavala prva etapa Marša. U taj kamp su usmjereni svi koji su namjeravali prenoćiti u Nezuku, a sa Crnog Polja jutros su marš započeli učesnici koji su preživjeli marš smrti 1995. godine. Po našim podacima u koloni imamo oko 400 učesnika – navodi Habibović.

Dodaje da su poduzete sve moguće mjere zaštite od širenja epidemije. Smanjen je broj učesnika, učesnike redari propuštaju u manjim grupama u određenim vremenskim intervalima, koristi se zaštitna oprema, ljude i opremu se dezinfikuje na ulazima u kamp, kontroliše se i bilježi tjelesna temeperatura učesnika, a uslov za učešće u maršu i izdavanje akreditacije je normalna tjelesna temperatura na svakoj provjeri. U nastavku puta učesnici će morati stalno koristiti maske zbog promjena odluke Vlade entiteta Republika Srpska, koja stupa na snagu sutra. 

– Prezadovoljni smo današnjim danom. Na maloprije održanom sastanku smo rezimirali aktivnosti i prema podacima medicinskih timova, svega šest manjih intervencija je bilo danas – kaže Habibović i ističe da je večeru za učesnike osigurao Ahmet Fazlić iz Kalesije, u saradnji sa svojim sugrađanima.

Nakon večere u kampu će biti održan kratak program o genocidu u Srebrenici.

Kamp uz rijeku Drinjaču kod sela Glodi uspostavili su Oružane snage BiH i pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite. Učesnike Marša mira prate sa terenskim vozilima sa prikolicama, cisternama za vodu, medicinarima i ostalom opremom.

Podršku organizatorima Marša će pružati sve do Memorijalnog centra u Potočarima, gdje će 11. jula biti obavljena komemoracija i dženaza za devet žrtava genocida.

Oružane snage BiH su osigurale i stanicu za dezinfekciju ljudi i opreme na ulazu u kamp. Svi učesnici i prateća vozila su dezinfikovani prije ulaska u kamp.

U dezinfekcijskom tunelu su učesnici u cjelosti dezinfikovani biološki rastvorljivim sredstvom pogodnim za nanošenje na kožu i tkanine, kako bi se eliminisala mogućnost širenja zaraze. Takođe se dezinfikuje i vozila kako izvana tako i iznutra. 

Za sutra je planiran polazak u 9.30 uz obližnju planinu Udrč, što se smatra najtežim dijelom Marša mira.

Dolazak u Mravinjce se očekuje oko 15.00 sati.

(S.S./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related