Marš mira ‘Sarajevo-Nezuk’ – Da se genocid nikome ne ponovi ali i da ga zovemo pravim imenom

Date:

Učesnici devetog Marša mira “Sarajevo – Nezuk” u organizaciji Udruženja građana “Svjedoci svog vremena”, uprkos pandemiji korona virusa, krenuli su jutros na pohod dug više od 150 kilometara u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prepješačili put da bi pronašli spas u Tuzli.

Jedan od organizatora Marša Muhamed Papić kazao je da u pohodu učestvuje samo deset učesnika.

– Zbog ove sada situacije morali smo prvo da smanjimo broj učesnika. Vodeći računa o zdravlju svih nas nismo smjeli da povedemo veći broj, riješili smo da ide nas deset i dva vozača kao tehnička podrška. Ove godine je tako, a iduće će biti puno bolje, ako Bog da – rekao je Papić za Preporod.info.

Ranijih godina pješačili su osam dana od Sarajeva do Potočara, dok će ove godine u Nezuku samo ispratiti kolonu Marša mira “Nezuk – Potočari” i prisustvovati dženazi Srebreničana. Međutim, ako se stvore uslovi za to, dodao je Papić, priključit će se i toj koloni.

– Organizatori Marša mira Nezuk – Potočari donijeli su odluku da ove godine na maršu učestvuje samo stotinu preživjelih marša spasa iz ‘95. godine. Mi smo riješili da našu tradiciju ne prekidamo, s tim da ćemo otići samo do Nezuka i njih ispratiti. Najbitnije da se i ove godine pošalje poruka da nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti – poručio je Papić i dodaje da se nadaju mogućnosti da se ipak priključe Maršu ukoliko budu postojale mogućnosti za to. Spremni su i za alternativni plan prema kojem namjeravaju pješačiti do Tuzle kako bi na Kapiji položili cvijeće a potom 11.jula vozilima stigli na dženazu u Potočare. 

– Cilj je jasan, a to je da se nikad nikom ne ponovi i ne učini ono što je učinjeno narodu Podrinja, ali i BiH. Želimo da se stvari nazovu pravim imenom, a to je sistemski i planski genocid. Želimo da kažemo šta čovjek čovjeku ne smije da uradi – poručio je Papić.

Matea Jerković iz Sarajeva već pet godina je bila učesnica tog marša.

– Ovo je jedinstvena prilika da se prisjetimo nevino stradalih žrtava iz BiH i Srebrenice – istakla je Jerković te pozvala sve mlade da se u narednim godinama prijave za učešće, jer smatra da svi jednom u životu trebaju pješačiti za Srebrenicu.

Najmlađi učesnik Marša je šesnaestogodišnji Elmedin Zulić iz Bihaća koji je iz Sarajeva do Potočara pješačio već četiri puta.

– Prve godine mi je bilo teško, ali sad je lakše. Ipak želim da dam doprinos za Srebrenicu kako se ne bi nikada zaboravila – kazao je Zulić.

Slobodan Kisin iz Sarajeva, koji ima 72 godine, najstariji je učesnik Marša.

– Tek kad istina izađe na vidjelo, može doći do pomirenja. Poručio bih mlađima da se pridruže, jer je lijepo odati počast – istakao je.

Članovi Udruženja prvu noć će provesti na Ovčijoj ravni na Ozrenu, dok će drugog dana pješačiti do Planinarskog doma Ponijerka Olovo.

Trećeg dana predviđeno je pješačenje do Stupara, a četvrtog do Jelovog Brda, gdje će na privatnom imanju biti organizirano noćenje u improviziranom kampu.

Dolazak u Nezuk planiran je petog dana pohoda, 7. jula, dan prije početka Marša mira “Nezuk – Potočari”.

(Preporod.info/Agencije)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related