Marwan Muhammad: Islamofobija je sredstvo za odvraćanje pažnje od stvarnih problema

U Francuskoj se već dugi niz godina u javnom prostoru diskutiraju pitanja rasizma, islamofobije, nasilnog ekstremizma i terorizma. Početkom oktobra, francuski predsjednik Emmanuel Macron je održao govor u kojem kazao da je „islam religija koja je u krizi širom svijeta“, te najavio plan kojim će se “odbraniti francuske sekularne vrijednosti” protiv onog što je nazvao “islamističkim radikalizmom”. Nedugo potom uslijedilo je strašno ubistvo učitelja Samuela Patyja, koje je pokrenulo novi val islamofobije u francuskom društvu, a potom i niz drugih napada na nedužne ljude  – i nemuslimane i muslimane.

Ubistvom učitelja Patyja, strašnim činom nasilja nije se samo produbio krug fizičkog nasilja već i onog institucionalnog kojeg muslimani u Francuskoj trpe već duže vremena. Emmanuel Macron je odmah dao da se zgrade javnih institucija iluminiraju karikaturama za koje se tvrdi da predstavljaju Poslanika, a.s. a čijom su objavom uvrijeđeni milioni francuskih građana muslimana. Turski predsjednik Redžeb Tajib Erdogan reagovao na to na svoj način, a građani u nekim muslimanskim zemljama započeli su prilično masovan bojkot francuskih proizvoda. Prilike francuskih muslimana su, nažalost, ostale u drugom planu za nas. Zatvaranje poznatih i međunarodno priznatih muslimanskih organizacija – ironično istih onih koje su najviše doprinosile procesima deradikalizacije, potpuno odsustvo socijalnog sluha za muslimansku populaciju, hapšenja, pretresi i maltretiranja koja ne provode desničarske grupe, već državne sigurnosne agencije i policija “da se pošalje poruka” uz potpunu ideološku i kulturološku te humanitarnu represiju, nisu nikakvo rješenje. Naprotiv, baš je to način za proizvodnju nesretnih mladića a i djevojaka koji će, podlegavši ekstremističkim ideologijama umotanim u ruho religije, svoja prava pogrešno tražiti nasiljem.

O tome kakvo je trenutno stanje muslimana u Francuskoj i ima li ih ko zaštititi, kako nasilje rađa nasilje, kako se s tim suočavaju francuski muslimani te koja bi mogla biti rješenja razgovaramo s našim sagovornikom, aktivistom za ljudska prava u Francuskoj.

Razgovarala: Senada Tahirović

Preporod: Slijed događaja u oktobru muslimanima u Francuskoj donio je mnoge nevolje. S početka mjesaca predsjednik Macron obzanio je novi plan kojim će Francuska zaštititi “sekularne vrijednosti”, posebno podcrtavajući da je “islam je religija koja je u krizi širom svijeta”. Uslijedile su žučne debate, dok je gnusno ubistvo nastavnika Samuela Patya donijelo novi val islamofobne kampanje unutar francuskog društva, a vlada je pokrenula akcije prema muslimanskim organizacijama, poput one prema CCIF. Kakva je situacija sada?

Marwan Muhammad: Postoji plan da se islam i muslimani stave pod kontrolu na političkom, finansijskom, teološkom i društvenom nivou. Vladin plan, objavljen u septembru, uključuje označavanje imama, porez na hadž i sekularizaciju odnosa koji muslimani imaju sa svojom religijom. Trebale su godine da se to napravi i prevazilazi aktuelni politički kontekst i užasna ubistva koja su se desila skoro. Neke političke ličnosti koriste ovaj nepodnošljivi kontekst terorističkog nasilja da unaprijede svoju agendu i da organiziraju široko ugnjetavanje muslimanskih zajednica i organizacija. 

Preporod: Muslimanske organizacije su, kao i Vi lično, su osudile monstruozno ubistvo učitelja Patyja, a sugerirano je i da je ovo veoma kompleksan problem. Da li se vaši glasovi čuju u francuskom javnom prostoru? Ima li mjesta za rasprave koje nadilaze pojednostavljenja gledanja?

Marwan Muhammad: Da i ne. Da u smislu da postoje millioni ljudi koji podržavaju naš rad i vjeruju da nikada ne bismo trebali birati između slobode i sigurnosti. Ovi naši sugrađani shvataju da, ako se zaista želimo suočiti s terorizmom, moramo prestati stigmatizirati muslimane i početi tražiti kriminalne matrice po kojima se pojedinci radikaliziraju i odlučuju na nasilne akcije. I ne, ne čuju nas određeni dijelovi stanovništva i elite koji podgrijavaju teroristički narativ te sigurnost i sekularizam koriste kao oružje protiv muslimanskih zajednica pa stvaraju sudar ideologija i identiteta u francuskom narodu. Ovo je izuzetno destruktivno i gotovo nemogućom čini kreiranje politički, društveno i intelektualno utemeljene diskusije o terorizmu i diskriminaciji te kako to oboje rješavati na efikasan način.

Cijeli intervju dostupan u printanom i digitalnom izdanju Preporoda. 

(Preporod.info)