Mašović: Višegrad jedna od općina u BiH sa najvećim brojem stradalih žena i djece, posebno djece mlađe od deset godina

Višegrad je jedna od općina u Bosni i Hercegovini sa najvećim brojem stradalih žena i djece, posebno djece mlađe od deset godina, rekao je za Anadoliju Amor Mašović, čovjek koji je postao simbol potrage za onima koji su nestali tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Duži vremenski period radio je na poziciji predsjedavajućeg Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, a penzionisan je prije nekoliko godine.

– U mom sjećanju postoje dva Višegrada i nijedan nije lijepi. Jedan je onaj ratni Višegrad, grad djecoubica i ženoubica. O tome sam svjedočio pred Haškim tribunalom u postupcima protiv ratnog zločinca Mitra Vasiljevića, ratnih zločinaca Milana i Sredoja Lukića i protiv ratnog zločinca Radovana Karadžića. Dakle, Višegrad je jedna od općina u Bosni i Hercegovini sa najvećim brojem stradalih žena i djece, posebno djece mlađe od deset godina – rekao je Mašović.

U Višegradu su počinjeni neki od najstravičnijih zločina iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, a žive lomače na Bikavcu i u Pionirskoj ulici, tokom suđenja Milanu Lukiću u Hagu, okarakterizirane su kao primjeri nehumanosti u dugoj i tužnoj istoriji čovjekove nehumanosti prema drugom čovjeku.

U kućama Adema Omeragića u Pionirskoj 14. juna, te Mehe Aljića na Bikavcu 27. juna 1992. godine živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

– I postoji onaj postratni, današnji Višegrad, koji također nije lijep, ja ga ne doživljavam takvim, a to je grad šutnje. To je grad povremenog negiranja zločina koje su Višegrađani, komšije počinili nad svojim komšijama Bošnjacima, djelimično Hrvatima i Albancima, da ne zaboravimo jer je Višegrad grad stradanja i Albanaca koji su se tu doselili i bavili se različitim zanatima – pojasnio je Mašović.

Naglasio je da je Višegrad i grad povremenih glorifikacija tih zločina.

– Prisjetimo se samo dočeka ratnog zločinca Mitra Vasiljevića u Višegradu, kada je gorio cijeli Višegrad stao uz tu muziku koja je dočekala jednog ratnog zločinca, nakon što je prijevremeno pušten iz zatvora – rekao je Mašović.

Posmrtni ostaci osam žrtava proteklog rata spremni su za kolektivnu dženazu i ukop koji će se obaviti danas na mezarju Stražište u Višegradu.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene 1992. godine, a čiji su posmrtni ostaci u proteklim godinama ekshumirani na području Višegrada, Srebrenice i Žepe.

– I ova dženaza je opet dženaza ženama. Najveći broj Višegrađana, nažalost, možda čak i veći od ovog broja koji je dosad pronađen u velikom broju masovnih i pojedinačnih grobnica, se nalazi u mrtvačnicama u Goraždu, Visokom i na mezarju u Stražištu i ponajveći broj u najvećoj masovnoj grobnici na Balkanu, možda i u Evropi, u rijeci Drinu, odnosno jezeru Perućac – izjavio je Mašović.

Prema njegovim riječima, uglavnom su na tom području u pitanju primarne grobnice i rijeka Drina kao grobnica.

– Mnoge od ovih žrtava su pronađene daleko od mjesta gdje su ubijane. Neke su ubijene u Višegradu, a njihova tijela su doplovila do Slapa, to je 30-tak kilometara nizvodno od Višegrada. Mi smo Višegrađane nalazili u jezeru Perućac, čak na području susjedne Srbije, uz desnu obalu. Višegrad predstavlja masu onih najmonstruoznijih zločina, od silovanja žena, starica i djevojaka, do konc logora Uzamnica i ubijanja u tom logoru, preko načina ubijanja na mostu, klanjem, strijeljanjem do ‘živih lomača’ – pojasnio je Mašović.

(Preporod.info)