Maturanti Elči Ibrahim-pašine medrese: Sutra posljednja prijava u online učionicama

Date:

IMG_9784.JPG - Maturanti Elči Ibrahim-pašine medrese: Sutra posljednja prijava u online učionicama
Foto: Sa prošlogodišnje maturske ekskurzije

Elči Ibrahim-pašina medresa sa svojim odgajateljima i profesorima više od tri stotine godina baštini odgoj i obrazovanje koji se temelji na tradiciji bh. muslimana. Podučavanje i pripremanje mladalačkog duha za život je imperativ – bio i ostao.

Sutra, u četvrtak, 23. aprila 2020. godine, četiri razreda će posljednji put kao maturanti prijaviti svoje prisustvo u online učionicama.

Međutim, ova godina je nešto drugačija od ostalih, nema tradicionalnog defilea ulicama Travnika, nema svečane akademije koju učenici željno očekuju i koju su potajno priželjkivali. Posljednje dane nastave proveli su u online učionicama i uspješno priveli kraju nastavnu godinu.

Ipak, za vjernika u svemu ima zrno dobra i malo veće zrno mudrosti pa se i u ovom vaktu daju iznjedriti određene pouke i poslati određene poruke.

Direktor Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku mr. Dževdet Šošić ističe kako su neki sadržaji za maturante već realizirani, a da neke nisu uspjeli dovršiti uslijed trenutnih mjera pandemije koje se provode kako u našoj državi tako i u svijetu.

Dzevdet Sosic 1.jpg - Maturanti Elči Ibrahim-pašine medrese: Sutra posljednja prijava u online učionicama
Foto: Direktor Elči Ibrahim-pašine medrese mr. Dževdet Šošić

– Matursku ekskurziju smo organizirali još u septembru prošle godine, dakle, na početku završne školske godine za maturante i maturantice. To već praktikujemo posljednjih nekoliko godina, što se pokazalo kao pozitivna praksa, a u ovom slučaju odličan potez. Maturanti će sigurni smo kada je u pitanju ova maturalna ekskurzija imati lijepa sjećanja na vrijeme provedeno u Turskoj. Maturski defile i akademija su bili planirani 17. i 19. aprila ali smo na žalost bili prisiljeni ove datume pomjeriti za 12. i 13. juni, u nadi da se isti neće otkazati. Svakako smo planirali ako se ponovo bude odgađala akademija da je pokušamo organizirati u bilo kojem mogućem terminu do oktobra, želeći tako počastiti i ovogodišnju generaciju maturanata i maturantica jednim dostojanstvenim svečanim ispraćajem – kazao je direktor Šošić.

Ipak, neke od aktivnosti se provode u skladu s preporukama i mjerama nadležnih institucija, a u cilju dostojanstvenog obilježavanja kraja školske godine.

– Ovih dana smo dogovorili njihov dolazak u Medresu i slikanje za pano koji će biti objavljen u narednom broju učeničkog lista “Nedžm”, a koji će naravno krasiti medresanske zidove i biti uspomena na 253. generaciju maturanta i maturantica, uzgred rečeno jednu iznadprosječno uspješnu generaciju u učenju, vladanju i postignutim rezultatima – dodao je on.

Akademija za maturante u septembru

Prema najavama direktora Elči Ibrahim-pašine medrese, maturalna Akademija će ipak biti realizirana.

– Što se tiče ispraćaja maturanta, učinit ćemo sve što je u našoj moći da se organizuje dostojanstven ispraćaj uz prigodne svečane sadržaje. Spremni smo da defile i akademiju organizujemo i u septembru prije početka nastave na fakultetima – poručio je direktor Šošić.

Ove školske godine Medresu završava 101 učenika i učenica, od toga 47 učenika i 54 učenice. Ovogodišnji učenici generacije su, maturant Ahmed Ljevaković i maturantica Safija Dogan.

– Mislim da mogu u ime cijele generacije reći da nam je žao što na ovakav način završavamo naše školovanje u Medresi, bez defilea, maturskog druženja kojeg upriličujemo poslije defilea i svečane akademije. Niko od nas nije očekivao da ćemo se ovako oprostiti jedni od drugih, a i od Medrese, dolaskom po stvari s maskama i držanjem fizičke distance, bez ispraćaja i bez onih posljednjih suza u zagrljaju prijatelja. Sigurno nam niko nikad nije pričao o ovakvom kraju. Tri godine unazad smo dolazili i ispraćali generacije, maštajući kako će i nas jednog dana tako ispratiti iz okrilja naše ljepotice. Ali, hvala Allahu i na tome – ocijenila je Safija Dogan ovakav kraj nastavne godine.

Podsjetila je da je, zahvaljujući odličnoj organizaciji škole, kako Upravi tako i cjelokupnom kolektivu, uspješno organizovana online nastava odmah nakon dolaska učenika kućama.

– Mogu reći da sam ponosna što je Medresa jedna od prvih škola koja je počela s realizacijom nastave na takav način. Profesori su imali dosta razumijevanja po pitanju i usmenih i pismenih ispita, nisu vršili dodatni pritisak na nas, što je rezultiralo veoma dobrim uspjehom učenika i olakšavajućom okolnosti u ovakvim vremenima za sve nas – dodala je ona.

Ahmed Ljevaković ističe da, kao što niko nije mogao predvidjeti situaciju u kojoj se trenutno nalazimo, tako ni oni kao maturanti nisu mogli da zamisle da će na ovakav način završiti svoje srednjoškolsko obrazovanje.

– Moje kolege i ja se osjećamo tužno što svoje posljednje medresanske trenutke, ne možemo doživjeti i podijeliti zajedno. Što naše zadnje dane nastave ne možemo provesti u školskim klupama koje su nas četiri godine čuvale. Još bitnije, što se ne možemo prisjećati svih dobrih i loših momenata, svih naših uspjeha i nestašluka, dozvoliti da nas put nostalgije povuče za sobom, da nas sjećanja obaspu, a srce žudi za već davnom prošlošću, dok nadajući se svjetlijoj budućnosti. Kao nosioci islama u srcu, znamo da se sve zbiva i dešava Allahovom, dž. š., voljom i određenjem, te da ima dobra i u ovome za cijelu našu generaciju. Preostalo nam je još jedino da dovimo Allahu, dž. š., i da se nadamo, da ćemo kao čuvari Njegove vjere, kao čuvari ulaza u vezirski grad, svečano prošetati njegovim ulicama i dozvoliti emocijama da nas ponesu – kazao je on.

Safija poručuje svima da ne odustaju lahko i da ne strahuju, jer će im ti stranci postati prava porodica, profesori i odgajatelji oni kojima se uvijek mogu obratiti i zatražiti pomoć i savjet.

– Kroz Medresu se naučite nesebičnosti i skromnosti, razvijate empatiju i naučite dijeliti komad hljeba s osobama koje su vam do jučer bili stranci. U Medresu dođete kao dijete od 14 godina, a kada je napuštate vi ste već izgrađena ličnost, koja je spremna da odvažno zakorači u sljedeću fazu svoga života. Gradite sebe kroz uspone i padove, kada padnete naučite kako da ustanete. Trudite se razvijati svoje sposobnosti, napredovati u svim segmentima, jer imate tu mogućnost i nesebičnu podršku svih unutar Medrese da ostvarite svoje snove – poručila je ovogodišnja učenica generacije Safija Dogan.

I Ahmedova poruka nije ništa manje važna:

– Kao maturant Elči Ibrahim-pašine medrese, i učenik generacije, želim da ostavim poruku za sve one koji uče, koji se trude i rade kao ohrabrenje i motivaciju da ostanu na tom putu. Taj put nije lagan, pun je iskušenja i prepreka. Lahko je izgubiti se na tom putu, ali jednu stvar nemojte zaboraviti, na tom putu nikad niste sami. Ljudi, kojima je stalo do vas, uvijek će vas podržavati na tom putu. Kad mislite da tonete i da nema izlaza, oni će vam pomoći i svjedočit će vašem usponu, vašem uspjehu, a on je moguć uz predanost, uz rad i trud. Najbitnija stvar što me je Medresa naučila u četiri godine jeste da stječete znanje u ime Allaha, dž. š., radi Njegovog zadovoljstva, jer samo tako pronaći će te značaj u njemu – poručio je Ljevaković.

Kako se nastava bliži kraju, tako i direktor Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku mr. Dževdet Šošić ima poruku za ovogodišnju generaciju maturantica i maturanata.

– Svakako da sam razgovarao s njima, posebno su bile frekventne teme pandemije, online nastave, defilea, akademije, maturskih radova i maturskih ispita, upisa na fakultet isl. Naravno da su u početku bili ili bile razočarane razvojem situacije. Završetak školovanja u Medresi, maturske haljine, odjela, defile i maturska akademija su bili teme koje su ih činili veselim, razdraganim, punim pozitivne energije. I odjednom se desi nešto što niko ni u snu nije mogao predvidjeti. Ovakav razvoj događaja ne pamte ni najstariji stanovnici Planeta. Trebalo je dugo vremena da se dođe do daha, da se nastavi sa školskim obavezama- kazao je Šošić.

Podsjetio je da je, čim su učenici i učenice otišli kućama, započeta online nastava i obaveze koje su krenule iz kućnog ambijenta.

– Želim pohvaliti i učenike i učenice, kao i roditelje, a posebno kolege i kolegice profesore, koji su se relativno brzo snašli u novonastaloj situaciji i bez gubljenja vremena privodili svoje nastavne obaveze kraju. Iznenađen sam s kakvom su revnošću u zadnje školske dane ušli naši maturanti i maturantice. Gotovo da nismo osjetili kod njih onu atmosferu dekoncentracije u učenju kakvu smo inače navikli od prethodnih generacija. Shvatili su da su generacija kojoj je od Boga suđeno da u jednom presudnom trenutku svog života prožive i ovo vrijeme pandemije i da se uspješno nose s tim. Zato bih iskoristio priliku, ako mi dozvolite, da kako našim, tako i svim maturantima i maturanticama naših medresa, čestitam uspješan završetak školovanja uz dovu dragom Allahu da ih osnaži na putu nauke i da im da puno uspjeha i napretka u životu – poručio je direktor Šošić.

(Đenana Bajraktarević/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related