Media centar generalni medijski partner i pokrovitelj projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini prof. dr. Dževad Hodžić i direktor Media centra Islamske zajednice Amir Sakić potpisali su danas u Sarajevu sporazum o saradnji u realizaciji projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”.

Sporazum predstavlja nastavak dosadašnje medijske saradnje, te medijsku  promociju ovog kulturnog projekta od nacionalnog značaja i događaja koji se realizuju u njegovom okviru.

Također, podrazumijeva i razmjenu audio i video materijala, te produkciju i emitovanje odgovarajućih medijskih sadržaja.

Kako je utvrđeno ovim sporazumom, Media centar će biti generalni medijski partner i pokrovitelj projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, a kojeg realizira Uprava za obrazovanje i nauku.

Ovaj naučno-istraživački, edukativni i izložbeni projekat tematizira i interpretira otvorenost, dinamičnost, vedrinu, jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno nasljeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i svjetske doprinose bosanskih svjetova islama.

Projekat se realizira pod visokim pokroviteljstvom reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, a dobio je podršku brojnih institucija, među kojima su vlade Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona (USK), kao i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS). 

Projekat su podržale i brojne općine, gradovi, fondacije, te značajni muzeji i druge institucije kulture.

(Preporod.info)