Medijske manipulacije: Islamska zajednica na dnevnom redu

Date:

Piše: Nedim Hrbat

Proteklih dana svjedočimo brojnim medijskim sadržajima usmjerenim protiv Islamske zajednice, da se s pravom može govoriti o planskim, tempiranim, ciljanim aktivnostima. Akteri, izvršioci, i teme su različiti, a namjere iste – izazivanje javne netrpeljivosti, ocrnjivanje, i pokušaji narušavanja povjerenja u institucije Islamske zajednice.

Ma kako su neke od medijskih manipulacija objašnjive s aspekta ličnih frustracija (Nedžad Latić, Fatmir Alispahić), nemoguće ih je gledati izvan konteksta u kojem se odvijaju.

Podsjećanja radi, Islamska zajednica već duže vrijeme provodi reforme cjelokupnog sistema Islamske zajednice izvan BiH.

O kakvoj se kompleksnoj, značajnoj, ali i bolnoj problematici radi, govori i činjenica da je o potrebi za reformama u dijaspori Sabor Islamske zajednice raspravljao u više navrata i zakazivao vanredne sjednice tim povodom. Suština reformi jeste da je kao matica jasno istaknuta Islamska zajednica u BiH i jedinstveni pravni akti i norme, a ne da se sve zasniva samo na duhovnoj vezi.

Takav koncept ne odgovara pojedincima koji nikako da nadiđu sopstvene sebičnosti, ne prihvataju autoritete, odbijaju odluke i propise Islamske zajednice, zbog čega će učiniti sve da ometaju ovaj proces, pa i cijepati džemat, finansirati proizvodnju medijskih sadržaja ili nadmetati se u medijskom prostoru.

Otuda i tolika zastupljenost tema iz dijaspore, spinovanje i nametanje agende “dnevnog reda”, pri čemu se ignorišu i relativiziraju strukturna i suštinska pitanja, složeni i uspješni projekti i procesi, inicijative, ili akcije.

Jeste li znali, na primjer, koliko energije i napora Islamska zajednica ulaže da u Njemačkoj ostvari “Korporaciju javnog prava”? Znate li šta to uopće znači i čime će rezultirati?

Jeste li upoznati s ulogom Islamske zajednice u BiH u procesima institucionalizacije islama u članicama Evropske unije i OSCE-a?

Znate li koliko džemata u Njemačkoj ili Austriji djeluje u okviru Islamske zajednice u BiH?

Jeste li upoznati s njihovim zajedničkim projektima, akcijama, školama, učešćem u forumima, na konferencijama, koliko su integrirani u društvo?

Znate li koliki ugled uživa institucija Islamske zajednice u BiH i njeni predstavnici u Washingtonu, Berlinu, Briselu, Strazburu, ili uopće na evropskoj društvenoj, vjerskoj i međureligijskoj sceni?

Ko želi saznati, sazna.

Kome činjenice kvare dojam, nastavit će se hraniti po ćoškovima interneta obmanama, poluinformacijama, i “upalama” slobode upregnutih manipulatora.

Ovlašnom primjenom standarda koji se koriste u raskrinkavanju medijskih manipulacija lahko je ustvrditi da se radi o uhodanim obrascima obmanjivanja i iskrivljavanja stvarnosti – oni nude jeftine medijske sadržaje, anonimna pisma, emocionalno otežane riječi, vlastite interpretacije, a pojedinačna nezadovoljstva nastoje prikazati općim nezadovoljstvom.

Nije da Islamska zajednica nema vlastite probleme, naravno, ali ni ne sakriva svoje greške i propuste i, kako je to naglasio Reisu-l-ulema u nedavnom intervjuu Preporodu, nastojat će da utvrdi “odgovornost svakog pojedinca, ma ko to bio”.

Na drugoj strani, širi društveni kontekst neumoljivo podsjeća na devedesete godine.

Islamska zajednica ne promatra nijemo sve ono što se događa sa bošnjačkim narodom, kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu, oglašava se po važnim pitanjima u općedruštvenom kontekstu, i iznosi jasne stavove i formulacije koje se itekako tiču Bošnjaka.

Između ostalog, oštro je reagovala na “vražji pakt”“ Dodika i Čovića, posebno na inicijativu o srpsko-hrvatskom pomirenju, te jasno poručila da bi u ove procese obavezno trebali biti uključeni predstavnici BiH i Bošnjaka.

Reisu-l-ulema je uputio pismo ambasadorima više zemalja akreditovanim u Bosni i Hercegovini, u kojem je upozorio na napade na muslimane u Crnoj Gori, ali i činjenicu da se “ideologije koje su bile osnova ranijim zločinima ponovo vraćaju u javni i politički prostor”.

Islamska zajednica je, kada je u pitanju migrantska kriza, jasno i nedvosmisleno iznijela svoj stav, apelujući na sve da ne politiziraju to pitanje te da bi u njegovo rješavanje “morale biti uključene sve institucije BiH”.

Treba li i podsjećati na aktivnosti i napore Islamske zajednice, njenih aktivista, imama, članova, zvaničnika, na održavanju i jačanju veza dijaspore sa domovinom, kao i stalnoj borbi za dostojanstven status Bošnjaka u RS?

Islamska zajednica ne preza da upozori sve, kako domaće tako i regionalne političke aktere, na opasni populizam i govor mržnje, ostaje izvan njihovih dnevno-političkih sukoba i poručuje im da ne zloupotrebljavaju njene prostore i njenu otvorenost “za svoje uske stranačke interese i izborne kampanje”“, što u predizborno vrijeme nikome ne odgovara.

Tekst odražava stavove autora, a ne nužno i stavove Islamske zajednice u BiH – Media centra d.o.o

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related