Medina, mjesto gdje su srce i duša jedno

Date:

Medina je grad koji se često posjećuje prije samog dolaska u Mekku, mada neke grupe hadžija borave u Medini nakon završetka obreda hadža ili umre u Mekki. Kamen temeljac grada Medine postavio je najodabraniji čovjek kojeg je Allah stvorio, Muhamed a.s. 

Piše. Kerim Sefer

Grupa mu'temira u organizaciji El-Kiram International-a došla je u Medinu 27. decembra prošle godine, na mubarek petak kada je klanjan i džuma-namaz u Poslanikovoj džamiji. Osjetan je vapaj vjernika da poselame Allahovog miljenika, a velike gužve i u mjesecu decembru svjedoče duhovnom potrebom vjernika da budu na istom tlu kojim je koračao Poslanik a.s., da ga zijarete i pokušaju, u ime Allaha, klanjati dva rekata u Revdi, koja je jedna od najznačajnijih posebnosti Poslanikove džamije. Radi se o posebno vidljivom prostoru između Poslanikovog a.s. kabura i njegovog minbera za koji se u jednom hadisu kaže da je jedna od džennetskih bašči. Tim prostorom je Poslanik a.s. prolazio svaki dan dok je dolazio na namaz, tu mu je dolazila objava i tu su ashabi učili od njega. Prenosi se od Abdullaha ibn Zejda el-Mazinija r.a. da je rekao:“Ono što je između moje kuće i minbera je jedna od džennetskih bašta.“

Žene su uspjele da dođu do tog prostora, a mnoge od njih ispričaše kako su ostale zadivljene postupcima drugih žena koje dođoše iz ko zna koliko različitih mjesta na dunjaluku a dokle islam dopire, i srcem i glasom. Mnoge od njih su bile ljubazne i susretljive, kao da im je bilo važnije da bošnjakinje prvo klanjaju unutar Revde pa tek onda one, jer, činilo se, iz Medine će otići onda kada uspiju ispuniti ono što je bio njihov nijjet od samog dolaska.

Mu'temiri su, za svog boravka u Medini posjetili Mesdžidul-Gamame koji je poznat po tome što je Poslanik a.s. na tom mjestu učio dovu za kišu, potom su obišli i mezarje Bekija pored Poslanikove džamije. Nakon toga, muškarci su obišli i veliku biblioteku u sklopu Poslanikove džamije u kojoj se nalaze gotovo sva najznačajnija djela svih mezheba te šerijatskih propisa. Tu je prisutna i literatura mnogih svjetovnih i prirodnih nauka a korisnici biblioteke predano rade, čitaju i istraživaju, te tako čvrsto se držeći i pozivajući na Ikre, Božiju naredbu da se uči, čita. 

Od drugih znamenitosti, muslimani su kratko boravili i na brdu Uhud a drugog dana boravka u Medini, upriličena je i posjeta Mesdžidul Kuba i Mesdžidul Kibletejn gdje je održano kratko predavanje o njihovom značaju. 

Kako je vrijeme posjete Medini odmicalo i već se polako nazirao kraj jednog posebnog putovanja, već je to bila prilika da se počinju sakupljati utisci koje su Bošnjaci i Bošnjakinje rado dijelili s drugima. U razgovoru s mnogim našim muslimanima koji žive u Holandiji, Austriji, Njemačkoj i drugim zemljama, primjetna je iskrenost pri odzivu na poziv Stvoritelja. Govorili su o dolasku u Mekku i Medinu radi obavljanja umre, ali i o dašku života u drugoj zemlji, kako se na muslimane gleda u različitim krajevima Evrope gdje najčešće dominira kršćansko stanovništvo. Mnogi mu'temiri kažu kako su prihvaćeni u zemljama u kojima sada već godinama žive, te da se nikada nisu osjećali odbačenim. Naprotiv, prihvaćeni su kao manjina, različitost u nacionalnom i religijskom smislu.

Ne treba sumnjati u ishod velikih putovanja jer se uvijek na kraju u srcu urežu uspomene koje ne blijede jer traju. S osmijehom na licu mu'temiri napustiše Medinu i zaputiše se svojim domovima posljednjeg dana 2019. godine. Kako su se svi ujedinili na istanbulskom aerodromu, odatle su svi poletjeli svojim pravcima. Ono što ih i dalje ujedinjuje jeste čežnja za ponovnim dolaskom i zijaretom svetih mjesta. Nekima je to bio i prvi put da dolaze na umru, a u srcima nose nijjet da postanu hadžije. Dovili su za dobro Ummeta ali i za one koji čeznu da dođu, vide, i posvjedoče jedinstvu islama, gdje su srce i duša jedno, a jezik zauzet izgovaranjem telbije, zikra i salavata. 

Preporodinfo

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related