Medresa učestvovala u izložbi “Endemične i rijetke biljke Grada Mostara”

Mnogobrojnim prisutnim dobrodošlicu je poželio direktor Centra za kulturu Senad Suljić, a obratili su se i magistar Aldin Boškailo, kao i direktor Karađoz-begove medrese prof. hafiz Aid Tulek. 


“Bosna i Hercegovina je izuzetno bogata endemičnim biljkama. Na prostoru BiH registrovano je oko 500 endemičnih biljaka, od toga se oko 250 biljaka nalazi na planinama oko Mostara. To su prvenstveno planine Prenj, Velež i Čvrsnica i zbog toga se ove planine nazivaju hercegovački endemni razvojni centri i smatraju se kao područja izuzetno velike biološke raznolikosti“, rekao je mr. Aldin Boškailo. 

“Ljepota je dio nas, dio našeg života, kulture i tradicije, stoga svi treba da čuvamo ono što je lijepo oko nas, u našem gradu, u našoj sredini, među našim prijateljima i svim građanima ovog grada i cijele BiH“,  izjavio je direktor Karađoz-begove medrese, koji je i zvanično izložbu proglasio otvorenom.


Cilj ove izložbe jeste edukacija o endemičnim i rijetkim biljakama Mostara, jačanju svijesti o zaštiti okoliša i podsticanje na aktivno učestvovanje u rješavanju ekoloških problema na prostoru Mostara. Izložba je namijenjena širokoj lepezi školstva, od osnovnog, preko srednjeg do visokog obrazovanja, kao i mnogobrojnim ljubiteljima prirode, kojih je iz dana u dan sve više i više. 

Karađoz-begova medresa je obilježila i Međunarodni dan planina. Tim povodom priredila je predavanje u svojim prostorijama, koje su pripremili članovi Ekološke sekcije, kao i akciju sadnje borova u svom dvorištu. 

Mnogi mediji su propratili pomenute sadržaje, na čemu im se zahvaljujemo, a CITY TV je u svom programu emitovala i intervju sa mr. Aldinom Boškailom, profesorom biologije u Karađoz-begovoj medresi, koji se može pogledati putem linka.