Međunarodna konferencija vojnih imama u Sarajevu

U Sarajevu se u periodu od 22-29. septembra održava Treća međunarodna konferencija vojnih imama. Konferencija je zvanično je otvorena 23. septembra u Domu Oružanih snaga BiH. 

U radu konferencije će učestvovati više od 50 učesnika iz 13 zemalja širom svijeta, među kojima i učesnici iz SAD, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Holandije, Mauritanije, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja. Domaćin učesnika konferencije je Vojno muftijstvo, kao dio vjerske službe u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.
Glavna tema Konferencije je: ”Iskustvo vojnih imama u vojnim mirovnim misijama – izazovi i mogućnosti u modernom vremenu”.
U okviru konferencije će biti upriličeno potpisivanja „Izjave o osudi svake vrste nasilnog ekstremizma i isključivosti“ 25. septembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u Sarajevu.
Također će biti upriličena i Svečana akademija povodom 20. godišnjice uspostave i funkcionisanja Vojnog muftijstva u sistemu odbrane BiH.
Ideja o organizaciji međunarodne konferencije vojnih imama rođena je u Sarajevu 2012. godine, kada je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine bilo domaćin 23. Međunarodne konferencije rukovodilaca vjerske službe. Već naredne, 2013. godine, u organizaciji glavnog imama u vojsci Kraljevine Holandije Alija Eddaudija, realizirana je 1. Međunarodna konferencija vojnih imama. Potreba za nastavkom saradnje i razmjenom vrijednih iskustava prepoznata je i od strane glavnog vojnog imama u vojsci Republike Francuske, Abdulkadira Arbija, koji je sa svojim kolegama, vojnim imamima, organizirao 2. Međunarodnu konferenciju vojnih imama 2017. godine.

{gallery}vojno_2019:::0:0{/gallery}