Međunarodna unija muslimanskih učenjaka pozvala na masovni bojkot Izraela

Date:

Međunarodna unija muslimanskih učenjaka je pozvala na masovni bojkot Izraela sve dok se ne povuče sa svih teritorija koje drži pod okupacijom.

Saopćenje, koje potpisuju predsjednik udruženja Ahmed er-Raysuni i generalni sekretar Ali al-Qaradaghi, objavljeno je u nedjelju na zvaničnom Facebook profilu ove unije, prenosi Anadolija.

– Pozivamo na bojkot izraelske države, koja je trenutno okupirala džamiju Al-Aqsa, napada našu braću i sestre na Golanskoj visoravni u Siriji i u Palestini te razara njihove domove i zemlju – navodi se u saopštenju.

Međunarodna unija muslimanskih učenjaka, IUMS

Smatraju da je otpor okupaciji svim legitimnim sredstvima i progon okupatora moralna obaveza prema islamu, što je priznato međunarodnim zakonom kao i rezolucijama Ujedinjenih naroda.

Uz isticanje kako je okupaicja privremena situacija i time ne opravdava oduzimanje privatne imovine, u saopćenju se navodi kako se “oni koji naručuju ili trguju s dobrima okupatora priznaju kao griješnici koji pomažu u ovom zločinu“.

– Pozivamo sve muslimane na masovni bojkot Izraela dok se ne povuče sa svih okupiranih teritorija – piše u saopštenju Međunarodne unije muslimanskih učenjaka.

Egipat i Jordan ranije su priznali Izrael, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Sudan i Maroko postale najnovije države iz arapskog svijeta koje su normalizirale odnose s Izraelom 2020. godine.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related