Međunarodni predstavnici: Okončali smo razgovore, ali nismo došli do kraja procesa

Date:

Direktorica za Zapadni Balkan pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichorst poručila je u Neumu kako je napredak ostvaren te da se razgovori domaćih lidera nastavljaju u idućim danima.

– Vodili smo konstruktivne razgovore o kompleksnim pitanjima i u konačnici mogu reći da će se razgovori nastaviti.

Dodala je kako je primarna svrha bila omogućiti bolje razumijevanje zahtjeva za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

– Ali i drugih presuda prema kojima bi se osiguralo eliminiranje diskriminacije, prije svega u odredbama koje se tiču Predsjedništva i Domova naroda – istaknula je Eichorst.

Specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Matthew Palmer kaže kako je osiguravanje demokratskih procesa te pravičnog izbornog procesa nešto čemu se teži.

– Okončali smo razgovore u Neumu, ali nismo došli do kraja procesa. Potrebno je izvući odgovarajući izborni model koji će omogućiti Hrvatima u BiH da imaju odgovarajuću zastupljenost u svim institucijama.

Također je važno, smatra Palmer, osigurati da su institucije BiH dovoljno jake te kako se sva pitanja o kojima se govorilo na koncu moraju riješiti.

– Bit ćemo tu kao partneri u procesu, ali na političkim liderima ove zemlje je da ova pitanja dovedu do konačnog sporazuma i provedbe – ističe.

Palmer je zaključio kako je paket mjera koji će omogućiti veću transparentnost i integritet samog procesa i same provedbe izbora nešto što će jamčiti uspjeh.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related