Međureligijski dijalog u Frankfurtu: Pod jednim šatorom

Bošnjački kulturni centar (BKC) Fankfurt od 9. do 12. maja provodi projekat međureligijskog dijaloga pod nazivom “Pod jednim šatorom”, a koji bi trebao okupiti predstavnike političkog, društvenog i religijskog života Frankfurta.

Ova ideja se javila prvi put 2018. godine, kada je projekat proveden pod motom “Pod jednim šatorom – upoznajte svog komšiju”. Utvrđeno je da postoji volja i pokazano je interesovanje za njegovu realizaciju i u narednim godinama.

BKC-Frankfurt je od početka dio inicijativnog i organizacionog tima i aktivni učesnik u programu. Kako su za Preporod.info kazali iz BKC-a Frankfurt, ove godine imaju bogat i raznolik program, sa ciljem promocije vjere, ali i promocije Bosne i Hercegovine, bosanskohercegovačke kulture i tradicije te doprinosa naših ljudi njemačkom društvu.

U okviru ovogodišnjeg porjekta Sead Sulejmanović će kroz fotografije i video prezentacije govoriti o kulturnom i religijskom bogatstvu Bosne i Hercegovine, a dr. Dževada Šuško će govoriti o temamam “Evropski Jerusalem – Sarajevo kao historijska i savremena arena međuvjerskog zajedništva” i “Evropski muslimani – Uvid u autohtona muslimanska društva u Evropi”. Edmin Atlagić će govoriti o doprinosu bosanske zajednice u njemačkom društvu, a Mehmed ef. Jakubović će učesnike upoznati sa vještinom kaligrafije.

Sve aktivnosti će biti pdržane putem Zoom aplikacije, te je omogućen pristup klikom ovdje. Iz BKC-a su pozvali sve zainteresovane da prate navedene aktivnosti.

(Rabija Arifović/Preporod.info)