Međureligijski susret učenika Karađoz-begove medrese i Gimnazije Jovan Dučić

Domaćin drugog susreta bila je Karađoz-begova medresa, koja je ugostila učenike i profesore Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja, te predstavnike Međureligijskog vijeća u BiH. Susret je održan u periodu od 28. do 30. oktobra 2016. godine.

Upravo potaknute projektom Međureligijskog vijeća u BiH pomenute dvije škole ostvarile su saradnju i realizovale dva susreta učenika, kako bi razmijenile iskustva u radu i  upoznale svoje učenika sa njihovim vršnjacima druge vjeroispovijesti i nacionalnosti.

„Menadžmenti Karađoz-begove medrese i Gimnazije ‘Jovan Dučić’, potaknuti Međureligijskim vijećem u BiH, znaju da suživot u našoj zemlji nema alternativu i zbog toga je danas upriličeno ovo druženje učenika dvije pomenute škole. Ovo je uzvratna posjeta učenika trebinjske gimnazije učenicima Karađoz-begove medrese. Nakon druženja u Trebinju, druženje se, evo, nastavlja i u Mostaru, gdje će se naši gosti upoznati sa znamenitostima Mostara i specifikumom Karađoz-begove medrese. Radujemo se ovoj saradnji i u budućnosti“ – poručio je mr. Suad Mujakić, pomoćnik direktora za Internat Karađoz-begove medrese.

Susret u Mostaru otpočeo je u prelijepom ambijentu nove zgrade Karađoz-begove medrese, a gospođa Olivera Jovanović, stručna savjetnica Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, kao organizator susreta, nakon njegovog okončanja, iznijela je svoje impresije:

„Ovo druženje trebinjskih gimnazijalaca i učenika Karađoz-begove medrese jeste projekat Odbora za međureligijsku saradnju u Trebinju, u kojem učestvuju, svojim doprinosom, Islamska zajednica u BiH i Srpska pravoslavna crkva. Ovakvi projekti i ovakav način rada je proširen na cijeli prostor Bosne i Hercegovine. Ovaj susret učenika škola iz Trebinja i Mostara neobičan je u današnje vrijeme. Možda je to nekad bilo normalno, danas je neobično, ali, evo, po evaulacijskom listu koji smo uradili sa učesnicima, svi su iskazali želju da ovakvi susreti traju što duže. Tako da taj njihov stav govori da ovo treba ponavljati i donositi nešto novo, možda da sljedeće godine kroz ovaj projekat prođu nove generacije. U svakom slučaju, ovo je nešto neobično, a sve što je neobično – uvijek je i lijepo.“

U toku susreta učenici i profesori dviju škola posjetili su znamenitosti Mostara, upoznali se sa radom vjerskih objekata i razgovarali o različitim temama koje u današnje vrijeme okupiraju mlade naše domovine. Nikola Kraljević, učenik Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja tim povodom je izjavio:

„Velika mi je čast i veoma mi je drago što sam danas upoznao svoje vršnjake druge vjeroispovijesti i druge nacionalnosti, te shvatio koliko zapravo mi imamo sličnosti. Ovo danas mi je prvi put da uđem u jednu muslimansku bogomolju i da otkrijem nešto novo, nešto što će vjerovatno nekada mi dobro doći, jer svako novo znanje, svako novo iskustvo dobro nam dođe u životu. Negdje sam pročitao da Medresa može biti kao druge škole, ali druge škole ne mogu biti kao Medresa, i to je, zaista, tako. Jer, to je jedan način putem kojeg se učenici ne samo uče nekim nastavnim jedinkama, već saznaju neka nova znanja i iskustva koja im profesori predaju o njihovoj vjeri i svakodnevnom životu.“

Svoje impresije nije krio ni Edin Maslo, maturant Karađoz-begove medrese.

„Upoznao sam mnoge prijatelje koje smatramo, možda, drugim i drugačijima, ali kada sve sumiramo i uporedimo naše živote i našu svakodnevnicu, možemo reći da se sve to svodi gotovo na isto. Moj današnji utisak veoma je pozitivan i nadam se da ćemo se ponovo družiti sa učenicima gimnazije iz Trebinja i da ćemo ponovo razmijeniti neka nova iskustva, baš kao što smo to učinili i danas.“

Pored učenika, susretom su bili oduševljeni i profesori dviju škola, što je u svojoj izjavi iskazao i Maksim Mirčeta, profesor Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja.

„Velika mi je čast što se ukazala ova prilika našim učenicima da posjete Karađoz-begovu medresu. Mislim da je to jedna odlična prilika da upoznaju jedni druge, da upoznaju drugog i drugačijeg. Moram da priznam da je na mene poseban utisak ostavila Medresa, zbog toga što ranije nisam imao priliku da se upoznam sa ovakvim tipom škole. Oduševljen sam nivoom opremljenosti škole, sadržajima, kako nastavnim, tako i vannastavnim aktivnostima“ – istakao je profesor Mirčeta.

Slike posjeta Srpskoj sabornoj crkvi, Karađozbegovoj džamiji, Starom mostu i drugim znamenitostima Mostara ostat će zauvijek urezane u sjećanja mladih iz Trebinja i Mostara. Susret je završen prelijepim druženjem u ambijentu Tekije blagajske, tokom kojeg su dogovoreni i neki novi projekti za realizaciju u narednom periodu između Karađoz-begove medrese i Gimnazije „Jovan Dučić“, a uz podršku Međureligijskog vijeća u BiH.