Medžlis koji je posvećen pronalasku boljih metoda u obuci mladih

Date:

U radu s mladima pokazalo se korisnim održavanje radionica, višednevnih seminara i kampova u kojima se kombinuje edukacija i rekreacija te ostvaruje snažan utjecaj na mlade, a Medžlis Kakanj je i ranije bio primjer drugima u uvođenju pozitivnih inovativnih metoda u mektebskoj nastavi i u radu s mladima

Brojne kakanjske, ali druge porodice, od kojih neke imaju i vikendice, redovno idu na izletište Ponijeri, smješteno oko 20 kilometara od Kaknja, poznato naročito po skijalištu.

S obzirom da na ovom izletištu postoji vakufska parcela, Medžlis je odlučio da na ovom izletištu napravi mekteb, ali vremenom je uvidio da ovaj objekat treba biti mnogo više od mjesta za nastavu. Pored nastave uvedene su džume, kojima prisustvuje značajan broj vjernika, naročito mladih, a kasnije je Medžlis razvio strategiju kako će ovaj objekat s popratnim sadržajima biti zapravo mnogo više: iskorak u budućnost obuke svih generacija, od učenika mekteba, članova Mreže mladih do bračnih parova.

Budućnost rada s mladima su radionice

“Poslije uvođenja nastave počeli smo s učeničkim izletima i aktivnostima Mreže mladih te uvidjeli neke nedostatke ovog objekta, koji treba imati znatno više sadržaja. Potpuno smo svjesni da ova zajednička druženja mladih imaju znatno više utjecaja na njih nego predavanja. Stoga smo odlučili da napravimo jedan edukativno-reakreativni centar koji bi, pored društvenih prostorija, učionica, stadiona, restorana, sadržavao i spavaonice kako bi mladi mogli boraviti nekoliko dana. U takvom jednom okruženju, u prirodi, izdvojeni od urbane jezgre grada i različitih izazova može se napraviti jedan lijep program, u kojem će dominirati radionice, a tu će biti i mogućnost sportskog takmičenja i zabave. Tu neće biti uključeni samo vjerski predmeti, već edukacija iz različitih oblasti i svakodnevnog života. Uključit ćemo inženjere šumarstva i druge stručnjake koji će mladima pokazati neke praktične vještine. Mladi će biti u prilici naučiti se snalaženju u prirodi, prepoznavanju ljekovitih trava itd.“, objasnio je glavni imam Medžlisa Kakanj Sulejman ef. Čeliković.

Ovaj projekat je u skladu s idejom programa za tinejdžere i mlade koji se, nakon upisivanja devetog razreda osnovne ili srednje škole, ne mogu poistovijetiti s klasičnim načinom izvođenja mektebske nastave.

“Riječ je o uvođenju radionica za njih i u tu svrhu smo oslobodili efendiju Ermina Zahirovića, koji je prošao edukacije pri Rijasetu, kako bi se posvetio osmišljavanju i vođenju ovih radionica i radu s mladima. Uvidjeli smo korist ovih radionica i, štaviše, smatramo to budućnošću rada s mladima. Predavanja tipa ex cathedra trebaju biti za neke stvari, ali polahko nestaju ili njihov prvobitni značaj blijedi. Mi u zadnje vrijeme imamo brojne tribine, predavanja, manifestacije, ali nemamo povratne informacije o njihovom učinku. Mislimo da su okupljanja i rad s grupama od deset do dvadeset osoba budućnost“, istakao je efendija Čeliković.

Mjesto za susrete

Efendiju Čelikovića posebno raduje što ima pozive mladih Bošnjaka iz dijaspore koji su voljni provesti svoj raspust uz druženje s mladima iz Kaknja u jednom ovakvom okruženju, kakav je na Ponijerima, naročito radi obnavljanja bosanskog jezika.

S druge strane, ono što se pokazalo vrlo važnim jeste da ovaj centar može poslužiti i kao vikend-kamp za mlade bračne parove ili one koji se pripremaju za brak, te za različite edukacije džematlija. “U saradnji s nastavnicima i drugim stručnjacima počeli smo s organizacijom seminara i razgovora s bračnim parovima i ovaj centar će biti idealno mjesto za učvršćivanje bračnih veza, učenja o islamskim principima u braku te načinu prevazilaženja bračnih nesuglasica, jer mnogi parovi nisu svjesni da njihov brak ne počiva na islamskim principima ili, pak, šta ti principi mogu ponuditi za stabilniji brak“, kazao je efendija Čeliković.

Iako su počeli s ovim projektom bez posebnih sredstava, od marta prošle godine centar se intenzivno gradio. Podršku je dao Rijaset, džematlije i posebno privrednic i, te imami koji su dolazili raditi i fizičke poslove. Prema riječima efendije Čelikovića Medžlis želi da ovaj projekat pozitivno utječe duhovno, ali i fizički. Naime, Ponijeri su u bivšoj državi trebali postati vazdušna banja i trebala se graditi bolnica. Iako do toga nije došlo, ovo izletište je i dalje važna lokacija za osobe koje nastoje poboljšati svoje zdravlje.

Više možete pročitati u printanom i digitalnom izdanju Preporoda.

A.Đulović/Preporod

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related