Medžlis Mostar: Darovane vrijedne knjige osnovnim školama

U znak pažnje i trajne zahvalnosti za uspješnu saradnju Islamske zajednice i Preporoda sa osnovnim školama u organizaciji Bajramskog koncerta povodom Kurban-bajrama Jelovac i Sadović direktorima su uručili po pet primjeraka knjiga „Careve oči“ Džemaludina Latića i  Milivoj Mirza Malić i Fevzijev Bulbulistan na Univerzitetu Sorbonne“ za školske biblioteke.  

Latićeva zbirka poezije je jedna od najinteresantnijih knjiga novijeg bošnjačkog pjesništva, koja na savremen, dojmljiv način čuva i afirmiše raskošnu kulturu i tradiciju njegovanu na prostoru Bosne i Hercegovine tokom proteklih stoljeća.  Doprinos Fevzija Mostaraca u starijoj bošnjačkoj književnosti  jedan je od najinspirativnijih primjera bošnjačke književne prošlosti, baš kao što je i poduhvat Mirze Milivoja Malića da zapadne kulturne krugove u XX stoljeću upozna s tim činjenicama. Malić je to učinio odbranom doktorske disertacije na Sorboni u Parizu 1935.god.

 „ Naša namjera je da vam se danas javno zahvalimo za vaš doprinos u programima Bajramskog, dječijeg, koncerta duži niz godina, u nadu da će se naša saradnja, u tim segmentima gdje postoji prostor i mogućnost, uspješno nastaviti“, istakao je predsjednik Medžlisa IZ-e Ramiz Jelovac, izrazivši nadu da će knjige koristiti nastavnicima i učenicima u izvođenju nastave i vannastavnih aktivnosti.

U ime kolektiva direktora osnovnih škola iskrenu zahvalnost Medžlisu IZ-e Mostar i B.Z.K. Preporodu izrazio je direktor Osnovne škole „Blagaj“ Zlatko Čerkez. „Mi ćemo akoBogda, nastaviti započetu tradiciju organizacije Bajramskog koncerta i uspješnu saradnju“, kazao je Čerkez.