Medžlis Mostar ispratio u penziju Sejfu ef. Kajmovića i Ibrahim ef. Zlomužicu

Rukovodstvo Medžlisa izrazilo im je punu zahvalnost za očuvanje i doprinos u afirmaciji  misije dini islama i misije imama u kontekstu društveno-socioloških bitnosti bošnjačkog naroda. „Penzija neće biti nešto posebno velika, a bitno je, i ja vam to želim, da bude berićetna“, kazao je predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac, iznoseći pri tome lična saznanja o važnosti djelovanja Islamske zajednice i imama unutar nje. „Vi koji ste bili ustrajni na tom kursu prolazili ste kroz različita vremena, iskušenja i to je ono što daje posebnu draž i osigurava posebnu čast“, dodao je Jelovac. On je prokomentirao i svojevrsni fenomen kulturološkog poimanja starijih osoba kojim, u posljednje vrijeme, mlade generacije posvećuju sve manje pažnje. U tom smisli izrazio je nadu da će se Rijaset IZ-e preko Ureda za društvenu brigu u svom programu rada posebno fokusirati na penzionisane imame, pogotovo u manjem BH entitetu. Na tim premisama Jelovac je mlađim imamima poručio da čuvaju Islamsku zajednicu i da uvijek s budnom pažnjom čuvaju njeno jedinstvo.  „U tom smislu najiskrenije se zahvaljujemo Ibrahim ef. i Sejfi ef. za sve što su u tokom radnog vijeka uradili“,  kazao je Jelovac.

Izraze zadovoljstva postignutim rezultatima tokom radnog vijeka u ime penzionisanih imama izrazio je mr. Sejfo ef. Kajmović. „ Mladim kolegama bih poručio da ishitreno ne donose zaključke o starijim generacijama imama dok ne steknu dovoljno dobru distancu kroz koju će moći objektivno valorizirati  njihov puni učinak. Tek sada mogao bih reći za generaciju koja je prethodila mojoj koliko je odgovorno nosila emanet i koliko su bili velika ulema, veliki ljudi i koliko su velike iskorake napravili“, rekao je ef. Kajmović.

Oba imama preživjeli su zloglasni logor HVO-a u Gabeli o čemu je ef. Kajmović napisao knjigu pod naslovom „Paukova kuća“.

Sejfo ef. Kajmović rođen je 22.11. 1951.g. u Hotovlju općina Kalinovik. Gazi Husrev begovu medresu završio je 1973.g. Radio je kao imam u džematima Ulog – Kalinovik, Rečice – Čapljina, u nekoliko mostarski džemata, bio je sekretar Medžlisa IZ-e Mostar, sekretar Islamskog kulturnog centra Mostar, sekretar Karađoz-begove medrese, predsjednik Merhameta Mostar,  urednik časopisa „Kabes“. Predavao je u mostarskim srednjim školama Gimnaziji, Ekonomskoj i Karađoz-begovoj medresi.

Ibrahim ef. Zlomužica rođen je u Podveležju 5.1. 1952.g. Gazi Husrev-begovu medresu je završio 1977.g. Radio je kao imam u Bijenji kod Nevesinja, Dabrici i Borojevićima kod Stoca, te nekoliko mostarskih džemata. Predavao je vjeronauku u osnovnim mostarskim školama.

Prigodne poklone penzioniranim imamima uručili su predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac, predsjednik gradskog odbora Udruženja Illmije Enver ef. Husnić i u ime Muftijstva mostarskog savjetnik za vjerska pitanja Ilham ef. Puce.