Medžlis Sarajevo će biti podrška Medžlisu Srebrenica

Date:

Predstavnici Medžlisa Islamske zajednice (MIZ)  Sarajevo i MIZ Srebrenica danas su na sastanku u Sarajevu dogovorili uspostavljanje zvaničnog protokola o saradnji ova dva medžlisa, kojim će postojeća uspješna saradnja biti značajno unaprijeđena.

U ime MIZ Sarajevo sastanku su prisustvovali glavni imam dr. Abdulgafar-ef Velić i predsjednik Medžlisa Jusuf Zahiragić, te sekretar Muhamed Memić i pomoćnici glavnog imama Elvedin-ef. Klisura i Ammar-ef. Bašić, dok je MIZ predstavljao glavni imam Damir ef. Peštalić.

– Svake godine u julu Bošnjaci otvraju svoju najdublju i najbolniju ranu, ranu koja se zove Srebrenica. Stoga smo u ovim danima posebno osjetljivi i tužni, jer je naš narod jedna cjelina i jedno tijelo. To naše ranjeno tijelo traži od nas veću angažiranost, borbu i zajedništvo. Stoga smo danas u medžlisima Sarajevo i Srebrenica u istom saffu. Dogovorili smo brojne zajedničke aktivnosti u vjerskom, prosvjetnom, kulturnom, humanitarnom segmentu. Naš cilj je uvezivanje, pomaganje, međusobno popravljanje, jačanje, otvaranje, pobjeda. Molim dragog Boga da nam podari smirenost i da u našim redovima bude lijepe riječi, razumijevanja, povjerenja, bratske podrške a u konačnici i pobjede – kazao je glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Predsjednik MIZ Sarajevo Jusuf Zahiragić je kazao da je ozvaničenje dugogodišnje saradnje inicirala Skupština MIZ Sarajevo, a formalno je opredmećena kroz Izvršni odbor Medžlisa. On je iskazao želju i nadu da saradnja bude što šira i dugotrajnija.

Rukovodilac Službe za administrativne i pravne poslove, sekretar Muhamed Memić, naglasio je da će ova saradnja biti ozvaničena u periodu koji je pred nama, te da se ovim želi postići jedna vrsta bratimljenja, u administrativnom, kadrovskom i finansijskom smislu, gdje će MIZ Sarajevo biti podrška projektima MIZ Srebrenica.

Na kraju sastanka obratio se i glavni imam MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić, koji je u Srebrenici još od 2003. godine preživio razna iskustva u nastojanju da pomogne naš narod i Zajednicu ovog kraja.

Damir-ef. se prisjetio da je prvo džube i ahmediju još na početku svog djelovanja u Srebrenici dobio od MIZ Sarajevo, te se još jednom zahvalio na kombiju kojeg je MIZ donirao za potrebe pogrebnih usluga kojim se i danas koriste.

Istakao je da posebno cijene one koji brinu o Srebrenici, te iskazao da im je pomoć najpotrebnija u projektima koji će doprinijeti da se ljudi i kadrovi zadrže u Srebrenici, te projektima uključivanja kadrova u razne oblike edukacije kroz seminare i stručna putovanja, jer oni to sami nisu u stanju finansirati.

(E.S./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related