Medžlis Srebrenik: Stipendije za 371 dijete Burkina Faso

Medžlis IZ-e Srebrenik je u prethodne dvije godine zahvaljujući svojim humanim građanima stipendirao oko 700 djece u Burkina Faso. Nakon što je Medžlis pozvao građane općine Srebrenik da pokažu humanost na djelu, da se uključe u akciju stipendiranja uspješno je okončao akciju stipendiranja djece u ovoj državi. Stipendija za jedno dijete iznosi samo 30 KM za jednu školsku godinu.

Humanitarna akcija za stipendiranje djece Burkina Faso u Africi za školsku sezonu 2017/18. godinu trajala je od 18. augusta do 8. septemra 2017. godine.  U sklopu ove akcije prikupljeno je 11.120,00 konvertibilnih maraka, čime su osigurane 371 stipendije učenicima osnovnih škola u Burkini Faso. Glavni nosilac ove humane aktivnosti pružanja podrške djeci u Burkini Faso je Medžlis IZ-e Srebrenik, koji je priču o teškoj situaciji djece u Burkini Faso promovirao kroz sve džemate, te u okviru mektebske nastave za djecu.

Prošle godine realizovan je isti projekat stipendiranje djece Burkina Faso, gdje je obezbijeđeno 363 stipendije, odnosno 10.890 maraka, te u sklopu projekta realizirana je i aktivnost gdje su djeca iz mektepskih klupa pakovali pakete za djecu Afrike, gdje je prikupljeno 798 paketića. Polaznici mektepske nastave, u sklopu ove humane akcije simboličnog naziva „Djeca djeci“ donirali su veće količine školskog pribora, slatkiša, igračaka i raznih prehrambenih artikala kojima su želili obradovati svoje gladne vršnjake u Africi.