Mehmedović: Na djelu je opak plan prema Bosni

Date:

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem za javnost u kojem se osvrnuo na otimanje državne imovine i prenosa vlasništva VSTV-a i Agencije za lijekove na manji entitet RS, te “reakcije” međunarodne zajednice na sve. 

– Nakon reakcija OHR-a, EU, Ambasade SAD-a na ponovni upad RS-a u ustavni poredak zemlje, nakon otimanja državne imovine, otimanja pravosuđa, a koje su pokazale svu nevolju u kojoj se nalazi bosanski narod i država, želim da ovim saopćenjem skrenem pažnju svima na mogući prljavi scenario velikih sila, u saradnji sa susjedima Bosne i Hercegovine, na veoma opasan plan prema Bosni, zemlji koja je preživjela agresiju i genocid i kojoj se ponovo uzurpira pravo da se brani od istih agresora! Izgleda da u administraciji SAD-a postoji neki ružan plan za Bosnu i Hercegovinu koji podrazumijeva daljnje etničke podjele u zemlji, uz očuvanje državne ljušture – ističe Mehmedović. 

Probosanske snage bi, kako navodi, trebale angažovati sve pripadnike dijaspore uključene u politički život SAD-a da probaju doći do tog plana kako bi se formulisao odgovarajući politički odgovor. Isto bi se trebalo uraditi i s dijasporom u EU. 

– Jučerašnja saopštenja PIC i Ambasade SAD pokazuju da ni jedni ni drugi ne misle učiniti ništa konkretno kako bi zaustavili zajedničko uništavanje pravnog poretka Bosne i Hercegovine koje skupa poduzimaju SNSD i HDZ. Do sada se sve u aktuelnoj krizi odvija po Dodikovim pretpostavkama što govori da je on bolje upoznat s planovima međunarodne zajednice od probosanskih snaga. Ako je tačno ono što je rekao Vučić da su mu “stranci obećali” da će se državna imovina Bosne i Hercegovine “za šest mjeseci vratiti entitetu RS” onda se mogu nazrijeti obrisi politike SAD-a i EU prema Bosni i Hercegovini. Srbiji se za ulazak u NATO i EU nudi centralna uloga u regionu koja podrazumijeva daljnje slabljenje Bosne i Hercegovine i stvaranje uslova za miran izlazak entiteta RS i pripajanje Srbiji. Entitet FBiH bi se u skladu s novim Izbornim zakonom dalje etnički i teritorijalno podijelio i HZHB pripojila Hrvatskoj, ili bi oba dijela skupa ušla u sastav Hrvatske i time u EU i NATO – upozorava. 

Pitanje je, navodi, kakav bi odnos bio prema onome što bi ostalo od Bosne i Hercegovine ako bi se bošnjački dio odlučio da ostane samostalan, kakve bi mu bile granice, da li bi imao izlaz na Savu kod Brčkog i na more, da li bi mu se ponudilo da uđe u EU i NATO ili bi se izoliralo u svakom smislu od ostatka Evrope? Ili bi ostao izoliran kao turski dio Kipra, ili u najgorem slučaju kao Gaza.

– Na taj način Rusija ne ide preko Drine već Srbija koja je u NATO-u. Srbija priznaje Kosovo koje ulazi u NATO, Makedonija i CG već su u NATO-u, Hrvatska i HZHB zajedno u NATO, granice definirane, Rusija otjerana iz regiona, samo se na nama svi naplatili. To objašnjava ponašanje Palmera i Eicchorst i jalovost OHR i PIC pa i Ambasade SAD-a. U toj varijanti Dodiku se ako bude slušao skidaju sankcije. Zato se Dodik i Čović ovako samouvjereno ponašaju, jer to znaju. I Dodik i Vučić sada mogu da tvrde pazar kod SAD za ulazak u NATO, da dobiju što više za to što će “izraditi” Ruse – ukazao je Mehmedović. 

Igranje Srbije na dvije stolice, korištenje Pokreta nesvrstanih samo su bili igra kako bi se vidjelo koja strana, ruska ili američka, može ponuditi entitet RS za Kosovo, dodaje Mehmedović.  

– Palmer je učestvovao u pregovorima za razmjenu teritorije između Srbije i Kosova koji su propali. Tada su vjerovatno pokrenuti razgovori o kompenzaciji na račun Bosne i Hercegovine jer je s pregovorima o razmjeni teritorija uklonjen tabu o zabrani promjena granica u Evropi. Sada se samo radi da mi “pristanemo” na to, pa da ispadne dobrovoljno. Izmjene Izbornog zakona po želji Čovića samo idu u prilog tome – gradi se još jedna blokada kojom bi se preostali dio bosanskog političkog bića ogradio u geto! Čović je već najavio jednostranu uspostavu dvije izborne jedinice u entitetu FBiH ako SDA ne pristane na model koji zahtijeva HDZ. U tom slučaju SAD, EU i OHR će samo stajati i gledati – kaže. 

Probosanske snage, ako ovo zvuči logično, potcrtava, trebaju uzbuniti prije svega Zelene u Njemačkoj i Velikoj Britaniji po ovom pitanju i pokušati srušiti ideju hladnoratovskog uređenja granica u Evropi na račun države koja je zbog nedjelovanja NATO i EU preživjela genocid na svojoj teritoriji. 

– I vjerovatno se zato borba protiv korupcije tretira kao najvažnije pitanje u Bosni i Hercegovini iako u zemlji samo što nije planulo. Pa ambasada SAD u tom smislu pojašnjava Dodikovo ponašanje i izlazi sa saopštenjem u vezi Nacrta zakona o VSTS RS koje u suštini ohrabruje entitet RS da nastavi sa otimanjem nadležnosti od Bosne i Hercegovine. Usmjeravanje sankcija samo prema njemu liči na njegovo discipliniranje i u odnosu prema SAD i prema Vučiću, a ne da bi se smirilo njegovo divljanje u Bosni i Hercegovini. Korupcija jeste vrlo težak problem u Bosni i Hercegovini koji se mora otkloniti, ali ona nije uzrokom državnog udara u Bosni i Hercegovini kako nam se pokušava prikazati. Probosanski političari bi trebali imati cjelovitu sliku o politici NATO u Evropi, a koja će odrediti način na koji saveznici namjeravaju rješavati krizu u Bosni i Hercegovini. U tom smislu bi OSA, MIP i Ministarstvo sigurnosti trebali čim prije da pokušaju doći do saznanja o politici koju zemlje NATO-a namjeravaju poduzeti po pitanju trenutne i buduće situacije u Ukrajini – ističe Mehmedović. 

Mehmedović navodi da, uzimajući u obzir mogućnost da su pojedine vodeće zemlje NATO i EU spremile prljavi dogovor o pristupanju Srbije NATO-u na račun Bosne i Hercegovine pojavljuju se bar dva moguća scenarija.   

– Jedan da Rusija nije bila upoznata s tim dogovorom i da se sada nalazi u situaciji da gubi ucjenjivački potencijal na Zapadnom Balkanu i da joj se sužava manevarski prostor i u Ukrajini. U tom slučaju se može očekivati i njen vojni napad manjeg ili većeg opsega na susjednu zemlju. Drugi, da je Rusija upoznata s dogovorom u vezi ulaska Srbije u NATO, a u tom slučaju su veliki pokreti i ruskih i jedinica NATO-a u funkciji priprema za MINSK 2 koji bi završio „dejtonizacijom“ Ukrajine, ali i konačnim formalno-pravnim pripajanjem Krima Rusiji. To bi značilo da se Rusija saglasila s “gubljenjem” Zapadnog Balkana radi strateškog dobitka u Ukrajini i da će nastaviti s podrškom Srbiji i Hrvatskoj u njihovoj disoluciji Bosne i Hercegovine. I jedan i drugi scenarij su nepovoljni i za Bosnu i Hercegovinu i za Ukrajinu, ali zahtijevaju drugačije nijansiranje političkih odgovora probosanskih snaga na svaki od njih. Možda i treći, da igraju s NATO-om i SAD-om uz znanje Rusa i dobijaju vrijeme i onda sa Rusima odu? To znači da slažu zapadne partnere, i da postupe emotivno se priklanjajući Rusiji… – ukazao je Mehmedović. 

Moguće, kaže i da srce vuče Srbiju na tu stranu na kojoj se može neograničeno krasti i srbovati.  

 – Ali bi onda, ako već imaju dogovor sa SAD-om i EU u vezi RS rizikovali da od gotovog naprave veresiju. Tako da je to manje vjerovatno, ali i tu opciju treba uobziriti. Treba držati otvorene oči i pribran um kako nas ne bi ništa iznenadilo. Pozivam bosanske političare da zaborave na razlike, i da u jedinstvenom političkom redu nastupaju prema svim izazovima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom – istakao je u saopćenju Mehmedović.  

(A. N. / Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related