Mekka domaćin Generalne skupštine SMIIC-a

Date:

U Mekki, Saudijska Arabija, od 3. do 5. novembra održava se 14. Generalna skupština Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo (SMIIC) Organizacije islamske kooperacije (OIC), kojoj prisustvuju predstavnici državnih tijela iz oblasti halal standardizacije zemalja OIC-a, te pridružene članice Bosna i Hercegovina i Tajland.

Po odobrenju Instituta za standardizaciju BiH, Agencija za certificiranje halal kvalitete je ovlašteni predstavnik BiH iz oblasti halal standardizacije na međunarodnom nivou. Generalnoj skupštini SMIIC-a prisustvuju predsjednik Upravnog odbora Agencije, mr. Ahmed Hatunić i direktor Agencije mr. Damir Alihodžić.

U radu Generalne skupštine instituta usvajaju se različiti izvještaji o radu tehničkih komiteta SMIIC-a te donose zaključci i smjenice za buduće aktivnosti. Jedna od važniji aktivnosti na ovogodišnjoj Skupštini je predstavljanje i usvajanje finalnog drafta Halal standarda za turizam i ugostiteljstvo za čiju izradu je bila zadužena Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u BiH.

Agencija aktivno učestvuje u radu tehničkih komiteta (TC) za halal hranu, halal kozmetiku, halal turizam, akreditacijske standarde i dr. Učešćem u radu tehničkih komiteta SMIIC-a Agenciji se omogućuje da kreira i prati najnovije trendove u oblasti halala i halal standardizacije na svjetskom nivou.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related