Mektebska djeca posjetila stare džematlije u džematu Gubavica

„Ova aktivnost kroz mektebsku nastavu jeste ustvari naša obaveza, naša pažnja, briga i poštovanje da se pokuca na vrata i uđe u kuće naših najstarijih, upitatamo ih za zdravlje, kako bi bili uz njih sa toplom i lijepom riječju i da im kažemo da ih nismo niti smijemo zaboraviti sve što su učinili za svoju vjeru, džemat i zajednicu“, ističe  ef. Tule.

Starije džematlije koje imaju određenih zdravstevenih problema oduševila je posjeta mektebske djece. Uz nebrojeno riješi zahvale najiskrenije su im proučili hairli dove za zdravlje djece, uspjeh u školi i životu, poručivši im da slušaju svoje roditelje, svoje muallime,da redovno dolaze i pohađaju mekteb i da čuvaju čast i ponos dini islama kud god da ih životne staze odvedu.

Ovakvim odnosom djeca su i suštinski poučena da svaki  vjernik brigom i pažnjom  prema starim, nemoćnim i nepokretnim džematlijama, očituje svoju vjeru, svoj iman, jer Muhameda a.s. je rekao: “Ko nema poštovanja prema starim i milosti prema mlađim ne pripada mome Ummetu.“

Na ovaj način polaznici mekteba primjerom su pokazali  da ono što nauče u mektebu nastoje oživjeti i u praksi.