Melika Mahmutbegović posjetila Azilantski centar Delijaš

Date:

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, povodom Međunarodnog dana migranata, 18. decembra,  posjetila je Azilantski centar Delijaš kod Trnova.

Ovaj centar je specifičan jer u njemu borave uglavnom migrantske porodice sa djecom. Riječ je o porodicama iz Irana, Iraka, Afganistana, Pakistana i drugih zemalja.

Centar osigurava krajnje human odnos prema unesrećenim ljudima, a trenutno je tu između 50 i 100 osoba, dok je ranijih godina u ovoj ustanovi svoje utočište nalazilo i do 200 osoba. 

Potpredsjednica Mahmutbegović je ovim ljudima poželjela dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu, te uručila prigodne poklone za djecu različitih uzrasta.

Također, iskoristila je priliku da sa njima razgovara. Interesovala se za golgotu koju su prošli na putu do naše zemlje.

Mahmutbegović je tom prilikom kazala da BiH razumije tugu migranata i njihove  probleme, jer su i građani Bosne i Hercegovine ne tako davno bili u sličnoj situaciji.

– Pogotovo kada su u pitanju djeca, mi smo veoma osjetljivi na sve kroz što ona prolaze. I mi smo imali djecu koja su zbog rata morala napustiti Bosnu i Hercegovinu i bili smo više godina razdvojeni. Mi smo imali sreću da se poslije rata vratimo svojim kućama i obnavljamo svoje živote. Ja želim da i vi na svom putu dođete do boljeg života. Želim da, prije svega, nađete sreću za svoju djecu, a onda i sve ostale –  kazala je Mahmutbegović obraćajući se okupljenim migrantima.

Predstavnici migranata zahvalili su  potpredsjednici Mahmutbegović na toplim riječima dobrodošlice i podrške, te ukazali koliko im znači podrška građana Bosne i Hercegovine koji su, kako su istakli, prema njima pokazali empatiju i pružili im podršku u teškim trenutcima u njihovim životima.

 Potpredsjednica Mahmutbegović tokom posjete Azilantskom centru sastala se i sa upravnikom Centra Dževadom Koštovićem, koji joj je prenio osnovne informacije o funkcinisanju ove ustanove, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednice Federacije BiH.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related