Memorijalni centar Srebrenica obilježio Dan bijelih traka

Date:

U znak sjećanja na ubijene građane i građanke Prijedora, Memorijalni centar Srebrenica danas je obilježio Dan bijelih traka.

Na današnji dan, vlasti bosanskih Srba su prije 29 godina naredile nesrpskom stanovništvu Prijedora, da na kuće i stanove okače bijele čaršafe, a da prilikom izlaska iz svojih domova nose bijele trake oko ruku.

Iz MC Srebrenica navode da su bijele trake samo jedan od dokaza namjere koju su imali pripadnici VRS-a, jer obilježavanjem jedne grupe ljudi koji su pripadnici druge nacije, na tako jasan i vidljiv način s ciljem istrebljenja i protjerivanja, ne može biti ništa drugo do genocidna namjera.

– Memorijalni centar Srebrenica ne zaboravlja 3.176 ubijenih građana i građanki Prijedora, među kojima sa posebnim žalom se sjećamo 102 djece, čiji je smijeh zauvijek prekinut na najsvirepiji način. Danas šutimo i simboličnom bijelom trakom oko ruke dajemo riječ da se nijedna žrtva neće i ne smije zaboraviti. Memorijalni centar Srebrenica, kao temeljna institucija sjećanja na genocid počinjen nad bošnjačkim narodom u julu 1995. godine, uvijek će s jednakim pijetetom gledati na nevine žrtve Prijedora kao na svoje. Nismo vas zaboravili! – poručili su iz MC Srebrenica.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related