“Merhamet” Švedske tokom ramazana obezijedio pomoć vrijednu 155.000 KM

Tokom ramazana “Merhamet” Švedske obezbijedio je pomoć za socijalno ugrožene građane Bosne i Hercegovine u vrijednosti od 155.000 KM.

Ramazansku akciju “Merhameta” Švedske podržali su pojedine Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, klubovi Bosanaca i Hercegovaca, te partnerske organizacije iz Australije: Penny Appeal Australia (PAA) i Humanity For All – Australia (HFA).

Predsjednik “Merhameta” Švedske Fehim Halilović je naglasio da su u ovogodišnjoj akciji obezbijeđena sredstva za 3.000 ramazanskih paketa, 2.000 iftara, kao i 200 bajramskih paketa/ruksaka za djecu iz socijalno ugroženih porodica.

Pomoć je podijeljena posredstvom Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet” u Bosni i Hercegovini i njegovih organizacionih jedinica širom zemlje.

Ramazanski prehrambeni paketi, njih 3.000, podijeljeni su povratničkim porodicama u 46 gradova Republike Srpske. Dvije hiljade iftara pripremljeno je “Merhametovim” narodnim kuhinjama u Tuzli, Bihaću, Zenici, Sarajevu, Maglaju, Bosanskom Novom i Bosanskoj Dubici, a dio iftara je pripremio i Regionalni odbor “Merhameta” Goražde.

– Iftari su podijeljeni korisnicima ‘Merhametovih’ kuhinja, a drugi dio su ‘Merhametovi’ aktivisti i volonteri dostavljali na kućne adrese starih, bolesnih i iznemoglih osoba, dakle, onih osoba koje nisu u mogućnosti da se kreću i lično preuzmu iftare – rekao je Halilović.

Prema njegovim riječima, 200 bajramskih paketa/ruksaka za djecu sa školskim priborom i slatkišima podijeljeno je djeci iz socijalno ugroženih porodica u Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac zahvalio se učesnicima akcije koju više od 20 godina uspješno provodi “Merhamet” Švedske.

– Čestitam jubilarnu tridesetu godinu aktivnog rada ‘Merhameta’ Švedske. Zahvaljujući našim ljudima koji žive i rade u Švedskoj, ‘Merhamet’ u toj zemlji nastavlja da institucionalno pomažu socijalno ugrožene kategorije građana u BiH – kazao je Vrbanjac.

(Preporod.info)